Iszonyatos mélységbe sodorja a magyarokat a válság + Videó

Kilátástalan anyagi helyzetük miatt egyre többen fordulnak lelkisegély-szolgálatokhoz és különböző segélyszervezetekhez. Sokan öngyilkossággal fenyegetőznek. A válság óta folyamatosan nő a hajléktalanok száma, miközben a 2010-es költségvetésben a tavalyinál kisebb keret van erre a célra. Az otthontalanokat segítő Menhely Alapítványnál jövőre 70 ezer forinttal kevesebb jut egy hajléktalan ellátására.

MNO
2009. 09. 20. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!


Egy folyamatban lévő kutatás szerint a pénzügyi válság kitörése óta 18-20 százalékkal nőtt azok száma, akik lelkisegély-szolgálathoz fordultak. Többségük lakhatási probléma, vagy pénztelenség miatt tárcsázza az ingyenes számokat és egyre többen fenyegetőznek öngyilkossággal is.

Zelenák József, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója a hírTV-nek elmondta, hogy nagyon sok olyan kéréssel is megkeresik őket az emberek, hogy adjanak nekik pénzt vagy helyezzék el őket valamilyen szálláson. „Ezek mind-mind összefüggnek szerintük és szerintünk is a krízissel” – közölte az igazgató. „A válság kapcsán ezeknek a hívásoknak a száma nagy mértékben megemelkedett” – tette hozzá.

A nem hivatalos statisztikák szerint a válság miatt a vállalkozói szférában is egyre több az öngyilkossági kísérlet, valamint érezhetően nőtt azoknak a száma, akik lelkileg sérülnek munkájuk elvesztése miatt és pszichiáter segítségére szorulnak. A folyamatban lévő leszázalékolási kérelmek száma is emelkedett.

A Menhely Alapítvány irodáit is egyre többen keresik fel a válság óta. A civil szervezet munkatársa azt mondja: legtöbben az éhezés, részletfizetési problémák és lakásuk elvesztése miatt fordulnak hozzájuk. „Ha valaki már elvesztette a lakhatását, akkor abban tudnak segíteni a kollégák, hogy hol és milyen szolgáltatásokat vehet igénybe” – tájékoztatta a hírTV-t Kappel Hedvig, a Menhely Alapítvány szociális munkása. „Ha pedig még megvan a lakhatás, akkor megpróbálják olyan speciális intézménybe irányítani őket, ahol segítséget kaphatnak” – tette hozzá.

A szakemberek szerint egyre többen kényszerülhetnek hajléktalan szállókra a válság miatt. Ugyanakkor a civil szervezetek forrásai is végesek, például a Menhely Alapítvány állami normatívája is csökken jövőre: az ellátottakra fejenként 70 ezer forinttal jut majd kevesebb a 2010-es költségvetésből. A szakemberek szerint a krízisellátásra kellene nagyobb figyelmet fordítani a szaktárcának.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.