időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Iszonyatos mélységbe sodorja a magyarokat a válság + Videó

MNO
2009.09.20. 15:08

Kilátástalan anyagi helyzetük miatt egyre többen fordulnak lelkisegély-szolgálatokhoz és különböző segélyszervezetekhez. Sokan öngyilkossággal fenyegetőznek. A válság óta folyamatosan nő a hajléktalanok száma, miközben a 2010-es költségvetésben a tavalyinál kisebb keret van erre a célra. Az otthontalanokat segítő Menhely Alapítványnál jövőre 70 ezer forinttal kevesebb jut egy hajléktalan ellátására.

Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!


Egy folyamatban lévő kutatás szerint a pénzügyi válság kitörése óta 18-20 százalékkal nőtt azok száma, akik lelkisegély-szolgálathoz fordultak. Többségük lakhatási probléma, vagy pénztelenség miatt tárcsázza az ingyenes számokat és egyre többen fenyegetőznek öngyilkossággal is.

Zelenák József, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója a hírTV-nek elmondta, hogy nagyon sok olyan kéréssel is megkeresik őket az emberek, hogy adjanak nekik pénzt vagy helyezzék el őket valamilyen szálláson. „Ezek mind-mind összefüggnek szerintük és szerintünk is a krízissel” – közölte az igazgató. „A válság kapcsán ezeknek a hívásoknak a száma nagy mértékben megemelkedett” – tette hozzá.

A nem hivatalos statisztikák szerint a válság miatt a vállalkozói szférában is egyre több az öngyilkossági kísérlet, valamint érezhetően nőtt azoknak a száma, akik lelkileg sérülnek munkájuk elvesztése miatt és pszichiáter segítségére szorulnak. A folyamatban lévő leszázalékolási kérelmek száma is emelkedett.

A Menhely Alapítvány irodáit is egyre többen keresik fel a válság óta. A civil szervezet munkatársa azt mondja: legtöbben az éhezés, részletfizetési problémák és lakásuk elvesztése miatt fordulnak hozzájuk. „Ha valaki már elvesztette a lakhatását, akkor abban tudnak segíteni a kollégák, hogy hol és milyen szolgáltatásokat vehet igénybe” – tájékoztatta a hírTV-t Kappel Hedvig, a Menhely Alapítvány szociális munkása. „Ha pedig még megvan a lakhatás, akkor megpróbálják olyan speciális intézménybe irányítani őket, ahol segítséget kaphatnak” – tette hozzá.

A szakemberek szerint egyre többen kényszerülhetnek hajléktalan szállókra a válság miatt. Ugyanakkor a civil szervezetek forrásai is végesek, például a Menhely Alapítvány állami normatívája is csökken jövőre: az ellátottakra fejenként 70 ezer forinttal jut majd kevesebb a 2010-es költségvetésből. A szakemberek szerint a krízisellátásra kellene nagyobb figyelmet fordítani a szaktárcának.

(hírTV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.