időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Elképesztő méreteket öltött hazánkban a korrupció

MNO
2009.11.26. 16:54

A korrupció a leggyakoribb visszaélési fajta a magyar üzleti életben, amelynek 81 százalékos előfordulási aránya jócskán meghaladja a közép-európai és a világátlagot is – olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) csütörtökön publikált felmérésében.

Fekete Miklós, a PwC szakértője a társaság budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a magyar cégek 30 százaléka vált gazdasági bűncselekmény áldozatává az elmúlt 12 hónapban, az ebből származó pénzügyi veszteségük pedig átlagosan 18 millió forintra rúgott. A nemzetközi könyvvizsgáló cég az ezer legnagyobb magyarországi vállalathoz juttatta el kérdőívét, amelyre 53 társaság válaszolt. A felmérésben részt vevők 62 százaléka számolt be pénzügyi teljesítményének romlásáról az elmúlt egy évben, a válaszadók 38 százaléka pedig úgy vélekedett, hogy a válság hatására nagyobb lett a gazdasági bűnözés kockázata – fejtette ki Fekete.

Kiemelte: a leggyakoribb bűnelkövetési forma a vesztegetés és a korrupció, melyet az elmúlt tíz évben listavezető lopás és hűtlen kezelés követ 48 százalékos részaránnyal, míg a pénzügyi és számviteli adatok meghamisításáról az érintett cégek 31 százaléka számolt be. Fekete szerint a problémát elsősorban a nem megfelelő vállalati kultúra okozza, illetve az, hogy a cégek 43 százaléka nem végzett csalási kockázatfelmérést. A szakértő szerint elgondolkodtató, hogy a bűncselekményt elkövetők többsége azzal magyarázza tettét: mások is ezt teszik, éppen ezért nincs ebben semmi kivetnivaló.

A tanácsadó cég a bűncselekmények megelőzése érdekében azt javasolja a gazdálkodó szervezeteknek, hogy tárják fel saját sebezhető területeiket, hiszen a feltárt visszaélések több mint kétharmadát a vállalatok saját munkatársai követték el. A PwC ezért egyebek mellett az anonim bejelentések elősegítését is szorgalmazza – fűzte hozzá a szakértő.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.