időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Nincs mentelmi jog: vád alá helyezték a szocialista államtitkárt

Sobieski Tamás
2009.11.13. 17:28

A portugál Correio da Manhá szűkszavúan közölte, hogy miért utasították el a „portugál kormányfő szerelmének” panaszát. A spanyolországi lapok vezető híre, hogy miért helyeztek vád alá egy spanyol szocialista államtitkárt. A spanyol El País cikkéből megtudhatjuk, mit üzent a lap sportújságírója az „isteni” Diego Maradonának.

correiomanha.pt – Portugália

A második legolvasottabb portugál lap híre: elutasították Fernanda Cancio, az állami kezelésű Diário de Notícias újságírónőjének panaszát, akit a sajtó a kisebbségi portugál szocialista kormányfő, José Sócrates „szerelmeként” tart számon. Cancio az ügyben egyelőre az újságírók szakmai egyesületének illetékes bizottságához fordult, amiért ezen a címen emlegetik. A bizottság tehát felmentette a három bepanaszolt kollégát, a Correio da Manhának dolgozó Pedro H. Goncalvest, Amélia Moura Ramost, a legnagyobb kereskedelmi tévé, a SIC, illetve Carolina Reist, az Expresso című hetilap munkatársnőjét. A bizottság azzal az érvvel indokolta az elutasítást, hogy a tény közismert, és a sajtó érdeklődését is felkeltette.

elmundo.es, elpais.es, abc.es, lavanguardia.es stb. – Spanyolország

Minden jelentősebb spanyolországi lap vezető híre volt péntek délelőtt: vád alá helyezték Diego López Garridót, a kisebbségi spanyol szocialista kormány európai ügyekért felelős államtitkárát, közpénzek hűtlen kezelése és kötelességszegés miatt. López Garrido korábban az Alternatív Alapítvány pártfogójaként két részletben összesen 78 ezer eurót juttatott a szervezetnek. A felperes, a Thomas Moore Jogi Tanulmányok Központja még tavaly áprilisban nyújtotta be panaszát, mert annak ellenére, hogy a jelenlegi államtitkárt már tavaly április 15-én kinevezték jelenlegi posztjára, idén május 24-ig megtartotta pártfogói megbízatását. Eközben kétszer is, 2008. július 22-én, illetve 2009. május 19-én bizonyíthatóan kiutalt két összeget – 60, illetve 18 ezer eurót – a nevezett alapítványnak, hogy beindítsa a „Milyen Európát akarunk” című portált. Az államtitkárnak először december 4-én kell vallomást tennie vádlottként.

elpais.es – Spanyolország

A kisebbségi spanyol szocialista kormányhoz közeli lap újságírója valamiért nem szívleli az „isteni” Diego Armando Maradonát. Tudniillik feltűnt Diego Torresnek, hogy az argentin válogatott mérkőzésein a szurkolók gyakran kérdezik egymástól: Maradona miért játszatja Heinzét, ha ilyen csapnivaló. Maradona eddigi nyolc hivatalos mérkőzésén ugyanis csak két játékost nem hagyott ki egyszer sem: Messit és Gabriel Heinzét. Torres megtudta, hogy a francia Olympique Marseille-be igazolt Gabriel Heinze Sebastián nevű bátyja elitjátékosokat menedzselő céget vezet, egyik ügyfele pedig éppen Maradona. És bár egyetlen mérkőzésén sem játszott ugyanaz a védelem vagy középpályás sor, a súlyos térdsérülése miatt nemzetközi pályafutása vége felé tartó 31 éves Heinze sosem hiányzott. A cikk megírására most azért került sor, mert Maradona egy hónapja személyesen hívta föl a lapot, hogy kifejtse a szerzőnek, a „Gringóért” ő bármit megtesz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.