„Könnyű volt Kossuthnak, neki Dembinszkyje volt, nem Demszkyje” + Képriport

Április 11-e volt az a nap, amikor kivívták a szabadságot és a polgári demokráciát, „április 11-e tehát a mi napunk” – fogalmazott Kósa Lajos a Fidesz ünnepi rendezvényén. Óriási a tömeg az Attila úton, a Dózsa György-szobor környékén. Sem kordonok, sem biztonsági őrök nem akadályozzák a szabad mozgást. <br /><br /><a href="/portal/700960"><strong>• Mesterházy a Fideszt, a tömeg Demszkyt szidta – Percről percre + Videó + Képriport</strong></a>

2010. 03. 15. 14:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazugnak akkor sem szabad hinni, ha igazat beszél – mondta a budai Dózsa-szobornál a Fidesz kampánynyitó rendezvényén Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. Hozzátette, a magyar forradalom törvényes volt, mert nem gyújtogattak, borítottak fel semmit, a szabadságot, a rendet, a törvényességet védték. Kósa emlékeztetett: Batthyány és kormánya pár hét alatt – március 15-től április 11-ig – lerakta egy új, szabad, törvényes ország alapjait.

Április 11-e volt az a nap, amikor kivívták a szabadságot és a polgári demokráciát, „április 11-e tehát a mi napunk” – fogalmazott a Fidesz alelnöke a nemzeti ünnepen. Kossuthnak – meglátása szerint – könnyebb volt, mert Dembinszkyje volt, és nem Demszkyje.

A szélsőségekre az MTV-székház esetét hozta fel Kósa. Mint mondta, az egyik szélsőség elherdálta, a másik felgyújtotta azt. Ezzel szemben „építeni csak a törvényes rend alapján lehet”. A Fidesz szerint a szabadság a jog uralmát jelenti, egy szabad országban senki nem menekülhet el a törvények elől – jelentette ki Kósa. Szerinte csak ez az egy út van, nem pedig az erőszak, a ribillió és az önkény útja. A kádárista mentalitást és a kádári oligarchákat is száműzni kell a magyar közéletből – figyelmeztetett. Kósa elmondta, hogy mindenkire szükség van, mindegy, hogy korábban kire szavazott. 1848. április 11-én mind győztünk, ezért most újra győznünk kell – fogalmazott Debrecen polgármestere. „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!” – búcsúzott.

A legrosszabb nyolc esztendőn vagyunk túl

Ahogy látom, többen vagyunk, mint ahogyan azt a szocialisták szeretnék – kezdte felszólalását Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: „ennél is többen leszünk április 11-én és 25-én”. „Mi innen hosszú útra indulunk, lezárunk egy hosszú, bukásokkal teli, 8 éves fejezetet, és elkezdünk egy új, minden magyar polgár megelégedésére szolgáló fejezetet” – mondta. Úgy látja, az újkori magyar polgári demokrácia történetének legrosszabb nyolc esztendején vagyunk túl.

Navracsics kijelentette: 2002-től, amikor átadták a kormányzást, azt kellett látni, hogy a szocialisták nem jól sáfárkodnak a rájuk bízott javakkal. Ehelyett mindent megtettek, hogy ne csak azt higgyük, a 23 millió román csak propaganda, hanem megtanuljunk kicsik lenni – rendszeresen kioktatnak, megalázni minket a környező nemzetek. A szocialista kormányzás megtanította, hogy „a köztisztviselők nem dolgoznak, hogy az orvosok korruptak, hogy a nyugdíjasok megvehetők, a diákok csak söröznek” – fogalmazott Navracsics. „Ezt kell ma lezárni. Nekünk kell, mert mi vagyunk ma Magyarországon a legerősebb politikai közösség” – fogalmazott Navracsics. „Ezzel viszont nem a legtöbb hatalom jár, hanem a legtöbb jog és felelősség” – tette hozzá.

Navracsics elmondta, hogy a magyar nép tehetséges, szorgalmas és jóravaló, ezért újra Európa vezető nemzete lehet, csak jó kormány kell hozzá. A Fidesz frakcióvezetője szerint ők csak a polgárok felhatalmazásával alakítanak kormányt. „Csak ha megszerezzük a magyar nemzet legitimitását” – fogalmazott. „Erős, szabad, független országot akarunk, ahol mindenki megtalálja számítását” – jelentette ki Navracsics. „Együvé tartozunk, egy a jövőnk, egy a hazánk” – emelte ki. A frakcióvezető búcsúzóul elmondta, Magyarország erős lesz, „mert mi erőssé tudjuk tenni”.

Tízezrek a téren

Tízezres nagyságrendű tömeg lepte el a Tabán lábánál a Fidesz március 15-i ünnepségének helyszínét. A nagy érdeklődést mi sem jelezte jobban, mint hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjénél már nem lehetett felférni a Buda felé közlekedő buszokra, ezért sokan gyalog vágnak neki a hídnak nemzeti zászlókkal, kokárdákkal.

Sokan városuk, településük nevét tartalmazó táblákal hoztak, így látható „Kiskunfélegyháza”, „Keszthely”, „Nyírlugos” és „Erdőkertes” feliratú tábla is. Az Erzsébet hídtól tömött sorokban hömpölygött a tömeg, a Szarvas tértől a buszok és a villamosok sem közlekedtek. Az emelvényen népzenekar tartott előadást. Ordító a különbség a Demszky-rendezvényhez képest: az emberek szabadon közlekedhetnek, nincsenek kordonok, sem biztonsági őrök. A színpad két oldalán két nemzeti színű zászló látható, középen pedig a Fidesz „Itt az idő” kampányfelirata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.