Birkabőrrel irtják a kullancsokat

Új, környezetbarát kullancsgyérítési módszert mutattak be Szegeden. A vegyszermentes technológia alkalmazásával megoldható a bölcsődék, óvodák környékének kullancsmentesítése – közölte Szabó Péter, az eljárást kidolgozó cég vezetője pénteken.

MNO
2010. 04. 30. 11:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módszert a területek kullancsfertőzöttségének mérésére használt eljárás továbbfejlesztésével dolgozták ki – mondta a szakember a technológiát bemutató sajtótájékoztatón. A begyűjtési eljárás a szimuláción alapul: egy megfelelően kezelt, kifeszített és súlyozott birkabőrt lassan végighúznak a kezelendő területen, s ez összeszedi a kullancsokat. A bőr természetes anyaggal van preparálva, melynek illóanyaga vonzza a kullancsokat, az élethű szimuláció érdekében belsejében egy melegítő eszköz van, amely állandó, 36 Celsius fokos hőmérsékleten tartja a berendezést, s egy speciális rezgőeszközt is elhelyeznek benne, amely szintén odacsalogatja az élősködőket. A begyűjtés után a bőröket hermetikusan lezárva elszállítják, majd háromórás szén-dioxid-fürdővel távolítják el belőle a kullancsokat, így az eszköz továbbra is használható marad – foglalta össze a technológia lényegét Szabó Péter.

A technológiával csak a kifejlett egyedek gyűjthető össze, ezért az eljárást kéthetente ismételni kell – tudatta a szakember. Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, azért fogtak bele az új kullancsgyérítési módszer kidolgozásába, mert két éve lejárt az élősködők ellen korábban használt vegyszer forgalombahozatali engedélye. Tavaly a megmaradt készleteket felhasználva még megoldották Szegeden a védekezést, idén azonban új lehetőségeket kellett keresni.

A módszer ugyan élőmunka-igényes, rendszeres alkalmazásával mégis teljes mértékben megoldható az óvodák, bölcsődék környékének kullancsmentesítése, a nagyobb közterületeken pedig elviselhető mértékűre lehet vele csökkenteni az élősködők számát – hangsúlyozta a szakember.

Az önkormányzati cég a megelőzés és a személyes védekezés fontosságára felhívó kampányt is indított: kétszáz szegedi oktatási és közintézménybe plakátokat és kiadványokat juttatott el – mondta Szabó Ferenc.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.