időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Elutasítják a nyelvtörvényt a reformátusok

MNO
2010.06.28. 14:36

A Református Egyházak Világközössége (REV) tiltakozik a szlovákiai nyelvtörvény ellen; erről az Egyesült Államokban, Grand Rapids városában tartott nagygyűlésén zárónyilatkozatot fogadtak el – tájékoztatta a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a magyar nyelvhasználat szabadságát korlátozó szlovákiai jogszabállyal kapcsolatban a nyilatkozat elutasítja „azokat a politikai helyzeteket, amelyeket a diktatórikus hatalomgyakorlás és az erőltetett és kikényszerített uniformitás jellemez”. Mint írták, „a református közösség elítél minden olyan helyzetet, amelyben a hatalommal bírók elnyomják és kizsákmányolják az erőtleneket, és a többség uralja a kisebbséget helyi, regionális és nemzetközi szinten”.

A nyilatkozat egy másik pontján kitér a romániai református egyház helyzetére is, megemlékezve a kommunista diktatúra halálos áldozatairól, sürgetve rehabilitációjukat. Egyúttal a dokumentumban elfogadhatatlannak nevezik, hogy az 1945 és 1989 között kisajátított egyházi vagyont még mindig nem kapták vissza az egyházak Romániában.

A Magyarországi Református Egyház közölte: a REV a hét végén „a világszerte élő reformátusok családjaként hitet tett az alapvető emberi jogok mellett”, és felemelte szavát azokért, akik üldöztetést szenvednek a hitük miatt. A szervezet fontosnak tartja a keresztény felekezetek, illetve a különböző vallási csoportok közötti kapcsolatokat is.

A REV június 19-én alakult meg az amerikai városban, ahol elfogadták a világszervezet alkotmányát. A magyar delegáció és az európai tagegyházak nevében Bölcskei Gusztáv magyar püspök, a református közösség európai elnöke látta el kézjegyével az alapító dokumentumot. A REV célja, hogy a mintegy 80 millió tagot számláló református, presbiteriánus, kongregacionalista és egyesült tagegyházakat a korábbinál nagyobb súllyal képviselje a római katolikus, az ortodox, az evangélikus és a karizmatikus egyházakkal, valamint ezek világszervezeteivel folytatott ökumenikus párbeszédben.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.