Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ha bejön a trükk, azonnal állammá válhat Palesztina

A palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelem még hónapokig a Biztonsági Tanács (BT) előtt heverhet, és a kilátásba helyezett amerikai vétó miatt el is akadhat, a palesztinok azonban a BT-t megkerülve a közgyűléshez fordulhatnak, hogy közvetve elismertessék államiságukat – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerdán az MTI-nek.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/812713" target="_blank"><strong>• Abdelrazek: El akarunk kerülni egy újabb palesztin–izraeli háborút</strong></a>

MNO
2011. 09. 28. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója elmondta, hogy Palesztina államként kérte tagfelvételét az ENSZ-be. A világszervezet alapokmánya értelmében, ha egy állam szeretne ENSZ-tagállammá válni, akkor a kérelemről először a BT dönt, amely ezt ajánlás formájában továbbítja a közgyűlés felé, és a tagfelvételről az utóbbi dönt kétharmados szavazati aránnyal. A döntést tehát a 193 tagállamot tömörítő ENSZ-közgyűlés hozza meg, de nem fogadhat el határozatot erről, ha a BT nem tesz ilyen ajánlást.

A tagfelvételi kérelem jelenleg a BT előtt van. Az Egyesült Államok világossá tette, hogy megvétózza a palesztin kezdeményezés elfogadását. Ha az amerikai vétó miatt a tagfelvételi kérelem a BT-ben elakad, akkor ezzel a folyamat lezárul, hiszen a közgyűlés nem szavazhat az új tagállam elfogadásáról. Palesztin részről ebben a kezdeményezésben az a „trükk”, hogy tagságot általában államok szoktak kérni, miközben máig nem egyértelmű, hogy Palesztina egyáltalán állam-e. Ha a folyamat végigmenne, és Palesztina az ENSZ tagállamává válna, azzal világosan és egyértelműen véget érne a palesztin államiságról szóló minden vita.

A palesztinok igazi célja vélhetőleg nem is az ENSZ-tagság, hanem az, hogy az államiságot egyértelművé tegyék. Ha pedig az ENSZ-tagfelvételi folyamat sikeres lenne, akkor ez a palesztinok teljes győzelmét jelentené. A folyamat azonban az amerikai vétó miatt valószínűleg nem megy végig. A nemzetközi jogász megjegyezte ugyanakkor, Washington nem szívesen vétózna. Ez ugyanis egyfajta politikai vereséget jelentene számára, amely kiszámíthatatlan következményekkel járna.

Nem hagynák magára az USA-t

A jogász elképzelhetőnek tartja, hogy a nyílt BT-szavazáson bizonyos államok nem hagynák teljesen magára az Egyesült Államokat, Franciaország és Nagy-Britannia például tartózkodhat. A washingtoni diplomácia erőteljes diplomáciai offenzívába kezdett az ebben a kérdésben még el nem kötelezett nem állandó tagok meggyőzésére – tette hozzá, megállapítva, a palesztinok viszont valószínűleg nem győzhetők meg arról, hogy vonják vissza tagfelvételi kérelmüket. Ha a tagfelvételi kérelem folyamata a BT-ben véget ér, akkor a palesztinok a testületet megkerülve következő lépésben a közgyűléshez fordulhatnak megfigyelői státust kérve Palesztina számára. Ezt a státust eddig a Palesztin Hatóság élvezte, de nem államként, hanem sui generis (sajátos) entitásként, tulajdonképpen egy szervezetként vett részt a közgyűlés munkájában.

Jelentős változást, minőségi ugrást hozna, ha a közgyűlés elfogadná a palesztinok azon kérését, hogy Palesztina államként váljon megfigyelővé. Nem a megfigyelői státus, hanem annak alanya változna. A palesztinok már állami minőségben jelennének meg, nem az ENSZ tagjaként, hanem csak megfigyelőként, de államként. A palesztinok célja valószínűleg az, hogy így vagy úgy, a BT-ben vagy a közgyűlésben állami státusukat kinyilváníttassák – mutatott rá a szakértő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.