Aggasztó népfogyás

2000. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan októberre csökken a lélektani tízmilliós határ alá Magyarország népessége. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint jelenleg 10,263 millió az ország lakosságának száma. Ugyan az idén január-feb-ruárban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest mérséklődött valamelyest a népességfogyás üteme – két hónap alatt 10 263 fővel -, de ettől valószínűleg nem remélhető a tendencia megváltozása – jelentette ki lapunknak Gárdos Éva, a KSH főosztályvezetője.Magyarország népessége egyébként 1981-re érte el csúcspontját, 10,713 millió főt. Most az 1981-es adathoz képest annyival vagyunk kevesebben, mintha Baranya és Tolna megye lakossága eltűnt volna a térképről. Ha a jelenlegi folyamatok nem változnak meg gyökeresen, ötven év múlva körülbelül kétmillióval leszünk kevesebben, mint most – áll a Népességtudományi Kutatóintézet előrejelzésében. Emellett tovább folytatódik a népesség öregedése. Jelenleg a 65 évnél idősebb korosztály 15 százalékot képvisel a társadalmon belül. Ez az arány a jövő század közepére elérheti a 35 százalékot is. A húsz éven aluliak aránya ma 24 százalék – 2050-re ez az arány akár 14-re csökkenhet.A KSH legfrissebb jelentése szerint 2000 első két hónapjában 15 874 gyermek született, és 26 137-en haltak meg. A népesség fogyása 1889 fővel, 15,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 1999 első két hónapjában. Mint azt Gárdos Éva elmondta: a viszonylag kedvező mutató annak köszönhető, hogy az egy évvel korábbi szinthez képest a halálozások száma 4,4 százalékkal csökkent, míg a születéseké ugyanilyen arányban emelkedett. Idén januárban ezer lakosra 9,6 élve születés és 17,9 halálozás jutott, februárban az élve születések aránya 9,7-re emelkedett, a halálozásoké pedig 13,7-re csökkent.Hablicsek László, a Népességkutató Intézet igazgatóhelyettese elmondta: a lélekszám csökkenése európai jelenség, ám az utóbbi két évtized hazai népességfogyása egyedülálló a világon. Magyarországon 1981 óta folyamatosan többen halnak meg, mint ahányan születnek. 1995-től – továbbra is vita van arról, hogy a Bokros-csomag hatására-e, de mindenesetre azzal egy időben – egyre kevesebb a születések száma. A közhiedelemmel ellentétben a születések számának csökkenése és a halálozások emelkedése nem a nyolcvanas években kezdődött. A gyermekszám már az ötvenes években kritikusan alacsonyra esett vissza, s innen számítható a halandóság növekedése is. De akkor a népességben még voltak tartalékok: a nagyobb létszámú fiatal korosztály miatt a statisztikákban egy darabig nem jelentkezett a népességcsökkenés.A gyermekvállalási kedv zuhanó tendenciáját az alábbi összehasonlítás is jól tükrözi: a századfordulón tíz nő átlagosan 55 gyermeket hozott világra, tavaly alig több mint 12-t. A népességszám szinten tartásához tíz nőnek legalább 21 gyermeknek kellene életet adnia. Sajátos vonása a magyar népesedési helyzetnek, hogy az ország fejlettségi szintjéhez képest magas a halandóság, a nők születésükkor 74, a férfiak 66 évre számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.