Alakuló minimálbér

2000. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igent még nem mondtak, de elviekben nem akadályozzák a munkaadói szövetségek, hogy jövőre a minimálbér 40 ezer forintra emelkedjen – értesült lapunk az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) tegnapi zárt ülését követően, amelyen először tárgyaltak a jövő évi minimálbér-emelésről hivatalosan a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői.A minimálbér kormány által szorgalmazott radikális – a jelenlegi 25 500 forintról 40 ezerre – emelését a szakszervezetek egyöntetűen támogatták. Mint mondták: ezt már nyolc éve szorgalmazzák, ráadásul az idén aránytalanul lemaradt a bérek növekedése a gazdaság növekedésétől.A munkaadók a tegnapi informális ülésen elmondták: keveslik a kormány által tervezett háromszázalékos munkaadói járulékcsökkentést. Szerintük az egészségügyi hozzájárulást is el kellene törölni. Enélkül ugyanis nem lehet kompenzálni a munkaadói többletterheket. A kormány már jelezte: erre jövőre nincs lehetőség. Ennek ellenére a munkaadói oldal nem mondott nemet a 40 ezer forintos javaslatra, végső döntésüket későbbi tárgyalásokon hozzák meg.Borsik János, az Autonóm Szakszervezet elnöke a minimálbér adótartalmának csökkentését javasolta, sőt adómentessé tételét is megfontolásra ajánlotta. Enélkül ugyanis – mint mondta – nem a kívánatos mértékben nő a legkisebb bér nettó tartalma. Varga Mihály pénzügyi államtitkár azonban kijelentette: nem gondolkodnak egyik lehetőségen sem, a kormány a családoknál alkalmazott adópolitikában tervez változásokat. Borsik jelezte a kormánynak, hogy az idei béremelések korrekciójára is szükség van, mert várhatóan az infláció- és a GDP-növekedés is meghaladja a tervezettet.Mind a munkaadók, mind a munkavállalók felhívták a figyelmet arra, hogy komplex, a minimálbér fölött foglalkoztatottakra is kiterjedő jövedelempolitika nélkül a radikális emelés súlyos bértorlódást okoz. A kormányoldal azonban jelezte: nem tudja felvállalni a bérfeszültség kezelését. Reményeik szerint a piac majd maga rendezi ezt a problémát. A minimálbérről a tárgyalások leghamarabb szeptemberben folytatódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.