BS: magánüzemeltetéssel többszörös nyereség

2000. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament remélhetőleg már a jövő héten elfogadja a Budapest Sportcsarnok újjáépítését felgyorsító törvényt – mondta tegnap Fürjes Balázs miniszteri biztos. Megemlítette, hogy az ISM-ben készült tanulmány szerint egy professzionális, nem állami szerv által működtetett, multifunkcionális aréna nyeresége többszöröse lehetne a korábbi BS-ének.Fürjes Balázs miután tegnap tárgyalt Molnár Zoltánnal, a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatójával, megjegyezte: ahhoz, hogy az úgynevezett BS-törvény elérhesse célját, az Országgyűlésnek még a nyári szünet előtt kell elfogadnia. A korábbi hatpárti egyeztetésen kiderült: a törvény tartalmát elvileg minden párt támogatja.Mint azt tegnapi számunkban megírtuk: az előzetes tervek szerint a kormány ma választana a Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) és a pénzügyi tárca a BS újjáépítésére tett három javaslata közül. Miután azonban az utolsó pillanatban több figyelemre méltó magáncég is jelezte, hogy beszállna a beruházásba, nem lehet tudni, hogy a kormány hogyan dönt az új helyzetben. Megemlítette: a veszélytelenítés és a romeltakarítás folyik, naponta száz munkás dolgozik a tetőszerkezetét vesztett, koromfekete falakból és acélgerendákból álló csarnokban. Március vége óta közel 2000 köbméter sittet és ezer tonna fémhulladékot bontottak ki.Egy, az ISM-ben készült tanulmány megjegyzi: a BS-t nem üzleti szempontok figyelembevételével, csupán sportcélokra építették, és a vagyonkezelő állami költségvetési szerv sem a nyereséges működtetésben érdekelt. A csarnok adózás utáni nyeresége tavaly mintegy 37 millió forint volt, ami pozitív működési egyenleg ugyan, de önálló gazdasági egységként nem jelentős. Hozzáteszi: a BS az egész NSI részeként működött, költségeinek és bevételeinek bizonyos részét nem is különítették el az NSI-étől. A tanulmány megbecsülte egy professzionális üzemeltetésű, a kor igényeinek megfelelő, multifunkcionális csarnok nyereségét, amit 285 millió forintra tesznek az első években.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.