Gyed: nyolcvanezres határ

2000. 05. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekgondozási díj (gyed) felső határa a jelenlegi ötvenegyezer forintról nyolcvanezerre emelkedhet jövőre, függetlenül attól, hogy a minimálbér negyvenezer forint lesz-e – erősítette meg lapunknak Szikszainé Bérces Anikó, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Mint mondta: a jövő évi költségvetés tervezésénél azzal számolnak, hogy a gyed felső határa nyolcvanezer forint lesz.Egyre biztosabbnak tűnik ugyanakkor, hogy a családi pótlék – a gyermek iskoláskora utáni iskoláztatási támogatás – öszszege nem változik jövőre, ezzel a pénzügyi tárca jelenleg nem is számol. Így a családok ilyen címen annyi pénzt kapnak majd 2001-ben, mint 1998-ban. – Hozzá kell tenni, hogy eközben más ellátások léptek be a rendszerbe, s voltak, amelyek nagyobb mértékben emelkedtek, a családokat tehát nem érte kár – hangsúlyozta a főosztályvezető.Lakner Zoltán, a szociális tárca helyettes államtitkára kiemelte: a tervek szerint jövőre húsz százalékkal emelkedne a családtámogatásra szánt öszszeg, az ellátások közül a kormány a gyermekek után járó adókedvezmény és a gyed emelését preferálja.Azt is vizsgálják, miként lehetne biztosítani, hogy a családi pótlékot valóban a gyerekre költsék. Felvetődött, hogy az összeg felét étkezési jegyben adják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.