Minimálbértől független gyed?

2000. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanezer forintra emelkedhet a gyed felső határa jövőre akkor is, ha nem válik országosan kötelezővé a kormány által szorgalmazott 40 ezer forintos minimálbér – értesült a Magyar Nemzet. Elképzelhető ugyanis, hogy az ellátást, amelynek maximális összege jelenleg a minimálbér kétszerese – azaz 51 ezer forint – függetlenítenék a minimálbértől, s felső határát fix összegben, 2001-ben 80 ezer forintban állapítanák meg.A Pénzügyminisztérium (PM) tervei szerint a gyedet függetlenítenék a minimálbértől, mert elképzelhető, hogy más minimálbér vonatkozik majd jövőre a közszféra dolgozóira és más az egyéb ágazatokban dolgozókra. A kormány ugyanis kitart amellett az elképzelés mellett, hogy ha az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) ülésén nem is sikerül minden ágazattal elfogadtatni a 40 ezer forintos minimálbért, akkor legalább a köztisztviselőknél és a közalkalmazottaknál bevezetné legkisebb bérként a 40 ezer forintot. Ha azonban a gyed felső határa a minimálbérhez kötődne, akkor a kétféle minimálbér miatt más maximális összeg vonatkozna a közszféra dolgozóira és más az egyéb ágazatokban dolgozókra, ami alkotmányos visszásságot okozna.- A gyed felső határának mindenképpen egységesnek kell lennie – szögezte le Szikszainé Bérces Anna, a PM főosztályvezetője. Mint mondta: jelenleg úgy tűnik, van lehetőség arra, hogy 80 ezer forintra emelkedjen az ellátás felső határa. Erre többek között az biztosít fedezetet, hogy eddig a vártnál lényegesen kevesebben igényelték az idén visszaállított ellátást, ami miatt jelentős összeg marad meg a költségvetésben az ez évi gyedre tervezett 36,6 milliárd forintból.Szikszainé Bérces Anna hangsúlyozta: a gyed felső határának emelése közvetlenül nem segít azokon, akiknek kis keresetük miatt nem éri meg gyedre menni, de ezzel a szabályozással remélhetően a dolgozók is érdekeltté válnak abban, hogy munkáltatóik ne minimálbérre jelentsék be őket.Elmondása szerint ezzel megvalósulna a szociális tárca azon korábbi törekvése, hogy emelkedjen a gyed felső határa a jelenlegi minimálbér kétszereséről annak háromszorosára. Arra viszont most biztosan nem lesz forrás, hogy az ellátást – amely a gyermek kétéves koráig jár – hároméves korig folyósítsák, de 2002-től talán erre is lesz lehetőség – tette hozzá.- A legutóbbi adatok szerint folyamatosan emelkedik a gyedet igénylők száma – tájékoztatta lapunkat Lakner Zoltán, az SZCSM helyettes államtitkára. Jelenleg körülbelül 56 ezer az igénylők száma, igaz, ez még elmarad a várt százezertől. – Tehát azok a hírek, hogy nincs érdeklődés az ellátás iránt, nem állják meg a helyüket, illetve nem az ellátás konstrukciójának problematikáját tükrözik, hanem az adóelkerülésre orientált foglalkoztatási technikák velejáróinak tekinthetők – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.