Önellátóvá válhat a Népstadion

2000. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Sportcsarnok a még felhasználható szerkezeti elemekkel történő újjáépítését, korszerűsítését tartja a kormány a legésszerűbb megoldásnak. Egy teljesen új aréna megépítésére ugyanis nincs forrás, a legolcsóbb javaslat pedig még az ésszerű korszerűsítésekkel sem számol.Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) a Pénzügyminisztériummal (PM) közösen három javaslatot terjesztett a kormány elé a tavaly decemberben leégett BS újjáépítésére, amelyek közül a kabinet várhatóan keddi ülésen választ. A kormány-előterjesztés tervezete többször változott: először négy, majd csak két alternatívával számoltak, ám a végleges előterjesztésbe végül három lehetőség került.Az első variáció szerint a felhasználható elemek elbontásával, 25 milliárd forintból teljesen új aréna épülne. A PM azonban kétségesnek tartja, hogy erre van-e forrás a költségvetésben. A második javaslat szerint 15,5 milliárdból, a még felhasználható elemekkel, de a kor igényeinek megfelelő korszerűsítésekkel, a funkciók bővítésével épülne meg a csarnok. A harmadik variáció szerint az eredeti BS-tervek alapján, apró változtatásokkal, korszerűsítésekkel építkeznének. Ez lenne a legolcsóbb variáció – 12,13 milliárd forintba kerülne -, ám ekkor nem valósulnának meg a funkcióbővítésre irányuló törekvések. Az elmaradó korszerűsítések miatt pedig nem lehetne arra számítani, hogy a korábbinál lényegesen több és sokszínűbb programnak, rendezvénynek ad otthont az épület. A második javaslat mellett szól az is, hogy a bővítésekkel a BS olyan profitra tehet szert, amely a Népstadion és Intézményeinek többi létesítményét is eltartaná, így a költségvetést is kevésbé terhelné. Fürjes Balázs, az ISM miniszteri biztosa is a második javaslatot tartotta a legésszerűbbnek.A parlament várhatóan május 23-án dönt a Baráth Etele szocialista képviselő nevéhez köthető BS-törvényről, amely a közbeszerzési és pályáztatási eljárások egyszerűsítésével akár fél-egy évvel is lerövidítheti az építés időtartamát. A törvénytervezetet a korábbi hatpárti egyeztetésen minden párt támogatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.