Gyermekvédelmi plusztámogatás

2000. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben várhatóan 4150 forintos 13. havi juttatást folyósítanak több mint hatszázezer olyan iskoláskorú gyermek után, akinek családja rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül. A szociális tárca az ilyen címen folyósított pluszpénzt szeretné rendszeressé tenni.A tervek szerint – az idén először – szeptemberben egyszeri alkalommal kiegészítik a rendszeres gyermekvédelmi támogatást azoknál az iskolásko-rúaknál, akik után korábban folyósították az ellátást – mondta el lapunknak Lakner Zoltán, a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) helyettes államtitkára.– Az úgynevezett iskolakezdési támogatás mértékéről korábban vita folyt, de most úgy tűnik, nemcsak a támogatással megegyező 3320 forintot, hanem ennél többet, 4150 forintot tudnak folyósítani – tette hozzá Lakner Zoltán. A pluszpénzre körülbelül 620 ezer gyermek jogosult. A települési önkormányzatoknak augusztus 10-ig kell igényelniük a jogosult gyermekek után a 13. havi támogatást.A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt törvénymódosítással lehetővé tették az önkormányzatoknak, hogy felülvizsgálják a rendszeres gyermekvédelmi támogatást igénylők jogosultságát, s adott esetben megvonják tőlük az ellátást. Ez az intézkedés azonban egyelőre jelentős megtakarítást nem eredményezett, a 13. havi pluszjuttatást így a központi költségvetésből fedezik.Lakner Zoltán kifejtette: ugyan vannak olyan települések, ahol több tucat családtól megvonták az ellátást, ám nem ez a jellemző. A szigorúbb ellenőrzés inkább az új jelentkezőket érinti, bár az igénylők között jelentős csökkenés egyelőre nem mutatkozik. Jelenleg körülbelül 840 ezer gyermek után jár a rendszeres gyermekvédelmi támogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.