Kevés a munkaügyi ellenőr

2000. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ígéretek ellenére ebben az évben sem nőtt a munkabiztonsági és munkaügyi felügyelők száma, így idén is csak a munkaadók öt százalékának kell ellenőrzésre számítania. Ennél nemhogy az Európai Unióban, de néhány környező, volt szocialista országban is jobbak az arányok.– Évek óta napirenden van a felügyelők létszámemelése. Jelenleg 200 munkaügyi és 200 munkabiztonsági felügyelő dolgozik országszerte – mondta Gáspár Imréné, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) osztályvezetője.Magyarországon a több mint 600 ezer gazdálkodószervezetnek ennyi felügyelővel alig öt százalékát tudják ellenőrizni évente, míg az EU-tagországokban ötévente szinte mindegyik munkaadónál megfordulnak az ellenőrök.– A beígért 160 fős létszámemelés a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elmaradt, annak ellenére, hogy ez a kormányprogramban is szerepel – hangsúlyozta Gáspár Imréné, hozzátéve, hogy a felügyelők optimális létszáma ezer fő lenne.– A magyar munkaadóknak és munkavállalóknak alig vannak ismereteik a munkabiztonságról. Az ellenőrzésekkel nem lehet ugyan minden problémát megoldani, de ha nincs megfelelő számú vizsgálat, akkor az OMMF jelenlétét sem érzékelik a munkaadók.A főosztályvezető megjegyezte: némi hatékonyságnövelést eredményezett az idén, hogy a területi felügyelőségeknél a kettős irányítás megszűnt, s ezek a szervezetek az OMMF-hez kerültek.Csökkentek a gázpalackokkal kapcsolatos munkabiztonsági hiányosságok az utóbbi nyolc évben, 1998 óta helytelen tárolás vagy szállítás miatt nem történt súlyosabb baleset. A napokban tartott ellenőrzést a korábbi kedvezőtlen tapasztalatok indokolták. Ennek során kiderült, hogy átlagosan a gázpalackkal dolgozók öt százaléka nem ismeri a szállítására, tárolására és kezelésére vonatkozó szabályt. Ez az arány Csongrád megyében volt a legmagasabb, 37 százalék. 2886 esetben fordult elő, hogy a palackok nem voltak megfele-lően biztosítva, s a munkáltatók közel öt százalékának nem volt szabályszerűen kiépített tárolója, vagy nem ott tárolta a palackokat. A mostani akció során 154 munkabiztonsági és munkaügyi felügyelő 1041 munkáltatónál 30 296 gázpalackot vizsgált meg. Összesen 2141 államigazgatási intézkedést hoztak, és 801 ezer forint bírságot szabtak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.