Nagyszülők is mehetnek gyesre?

2000. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben a nagymamák, sőt a nagyapák is igényelhetnék a gyermekgondozási segélyt, ha az erre vonatkozó számítások és hatástanulmányok ezt megalapozzák a Szociális és Családügyi Minisztériumban.Hamarosan vizsgálatok és pénzügyi számítások sora keres megoldást arra, hogy miként lehetne a gyesre jogosultak körét kiterjeszteni a nyugdíjkorhatár alatti nagymamákra, esetleg nagyapákra.Az aktív családanyák és családapák „kiváltására” irányuló kezdeményezés Szemkeő Judit nevéhez fűződik.Az Szociális és Családügyi Minisztériumban most kinevezett politikai államtitkára lapunknak elmondta: az ötlet megvalósulása sokat segítene azokon a nagyszülőkön, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, de munkát már nem találnak.Körükben csökkenteni lehetne a leszázalékolási gyakoriságot, illetve a munkanélküliséget. Mérséklődne a bölcsődék zsúfoltsága is, hiszen a gyermekeknek nem kellene csak azért bölcsődébe menniük, mert a család eltartásához egyik szülő keresete sem nélkülözhető. Különösen sokat számítana ez az egyszülős családoknál és a munkahelyükhöz ragaszkodó édesanyák esetében.Szemkeő Judit szerint a jogosultak körét azért lenne érdemes kiterjeszteni a nagyapákra is, mert a munkanélküli férfiak mentális vagy fizikai megbetegedésének jóval nagyobb az esélye, mint a nőkének.Az államtitkár szerint a jogosultak körének bővítése várhatóan nem jár jelentősebb költségnövekedéssel. Az államnak megtakarítást is jelent, hiszen a gyes költsége egy évre kevesebb, mint a bölcsődei ellátásé, s az idősebb munkanélküliek is értelmes elfoglaltságot találnának maguknak, amellyel erősítenék a család egységét.Az elképzelés szerint az első gyermeknél a nagyszülők még nem kaphatnának gyest és nyugdíjat egyszerre, a második gyermeknél – ha a számítások alapján ez lehetséges lesz – azonban már igen. Javaslata szerint az ötletet jövőre kisebb településcsoport bevonásával próbálnák ki, s ha kedvezőek a tapasztalatok, akkor már 2002-ben beindulhatna a rendszer.A gyes jelenleg a gyermek hároméves koráig jár (tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermek után tíz éves korig), s az anya vagy az apa igényelheti. Az ellátás összege megegyezik a mindenkori nyugdíjminimummal, ami az idén 16 ezer 600 forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.