Családi otthonok apák nélkül

2000. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak néhány olyan átmeneti otthon működik Magyarországon, ahová a hajlék nélkül maradt családokat az apával együtt lehet elhelyezni. A törvény ugyan előírja az önkormányzatoknak, hogy gondoskodniuk kell ilyen szálláshelyekről, ám az úgynevezett családok átmeneti otthonai általában nem felelnek meg az ÁNTSZ követelményeinek, s csak az anyát fogadják gyermekével.– Jelenleg mindössze 60 úgynevezett családok átmeneti ott-hona működik országszerte, s ezek közül is mindössze 22 fogadja a teljes családot – mondta lapunknak Gáspár Károly, a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) főosztályvezetője.Az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény előírja, hogy minden önkormányzatnak biztosítania kell saját ellátórendszerén belül vagy más szervezetekkel kötött szerződéssel a gyermekek ellátásáról is gondoskodó családok átmeneti otthonát. Ám a jelenleg működő otthonok többsége csak az anyát és a gyermeket fogadja, az apa hajléktalanszállóra vagy más menedékhelyre kényszerül. Ennek oka, hogy az intézmények nem felelnek meg az ÁNTSZ követelményeinek, s nem szállásolhatnak el férfi lakót.– Márpedig a törvény alapgondolata az, hogy gyermeket anyagi okok miatt nem szabad kiemelni a családból. A család fogalmába pedig mindkét szülő beletartozik, ha a válsághelyzet előtt együtt éltek – hangsúlyozta Gáspár Károly. Hozzátette: törvénysértésnek minősül, hogy az önkormányzatok nem létesítenek ilyen otthonokat, de ezt szankcionálni nehéz. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról, hogy az új gyermekvédelmi törvény számos feladatot rótt rájuk, többek között a gyermekjóléti szolgálatok létrehozását.A családok átmeneti otthonai és az anya-gyermek otthonok általában 110-120 százalékos kihasználtsággal működnek egész évben. Ezt támasztja alá a fővárosi XX. kerületi anya-gyermek otthon gondozóinak véleménye is, miszerint ott már évek óta nem állt üresen egyetlen ágy sem. Gáspár Károly mindezek ellenére hangsúlyozta, hogy anya-gyermek otthonból sincs elég az országban, de ha egy nő a gyermekével az utcára kerül, akkor valahol biztosan tudnak számukra helyet biztosítani.A családok átmeneti otthonának működtetését az SZCSM főosztályvezetője nem tartja ráfizetésesnek. Mint mondja: állami normatív támogatással jár, némi térítésdíjat kell fizetniük a bentlakóknak is – ez az anya vagy a család jövedelmétől függően fejenként és naponta 30-150 forint lehet –, s a felnőttek munkaereje is hasznosítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.