Többlettámogatás iskolakezdéskor

2000. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 13. havi rendszeres gyermekvédelmi támogatás összege az előzetes tervekkel ellentétben nem 4150, hanem 3320 forint lesz, annyi, amennyi megegyezik az eddigi havi juttatás összegével. A pluszpénzre azok a családok jogosultak, amelyek tanköteles korú gyermeket nevelnek, s egyébként is jár nekik ez a támogatás. A 13. havi pénzt várhatóan a szeptemberben esedékes rendszeres gyermekvédelmi támogatással együtt folyósítják, körülbelül hatszázezer gyermek után.Az érintetteknek nem kell külön igényelniük a pluszjuttatást, az önkormányzatok nyilvántartási rendszeréből ki kell ugyanis derülnie, hogy ki számít jogosultnak. Amennyiben az önkormányzatok bizonytalanok egy gyermek jogosultságában, akkor megkeresik az adott családot, s kérik, hogy mutassák be a hiányzó iratot.A 13. havi juttatás célja, hogy akkor segítsen az amúgy is nehéz helyzetben lévő családoknak, amikor a beiskolázás hirtelen nagy terhet ró rájuk.A Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) tervei szerint a most pluszjuttatásban részesülő gyermekek után ezentúl minden évben folyósítanák a 13. havi rendszeres gyermekvédelmi támogatást. Az SZCSM ugyan már az idén magasabb összeget juttatott volna az érintetteknek a rendszeres gyermekvédelmi támogatás szokásos összegénél, ám erre ebben az évben nincs forrás. Mint azt korábban megírtuk: a nyugdíjminimum 20 százaléka, azaz 3320 forint helyett – ennyi most a rendszeres gyermekvédelmi támogatás –, 25 százalékot, azaz 4150 forintot folyósítottak volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.