Késlekednek a BS-kereskedők

2000. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Sportcsarnok leégése miatt károsult több mint háromszáz kereskedőnek eddig alig egyharmada jelezte az Ifjúsági és Sportminisztériumnak (ISM), hogy elfogadja a kormány kárenyhítési javaslatát, pedig a határidő már napokkal ezelőtt lejárt.Az ISM minden érintett kereskedőnek levelet küldött, amelyben jelezte, hogy az állam megtéríti a kárösszegük egyharmadát, ha ők elállnak a peres eljárástól.Szakács Imre, az ISM politikai államtitkára lapunknak elmondta: az eddigi szakértői vizsgálatok szerint sem az államot, sem a Népstadion és Intézményeit nem terheli felelősség a tűzeset miatt, így kártérítési kötelezettségük sincs. Tehát csak kárenyhítésről lehet beszélni.– A megkeresett több mint 300 kereskedő közül alig száz jelzett vissza az augusztus 15-i határidőig az ISM-nek. Háromnegyedük elfogadta az ajánlatot – mondta Szakács Imre. Hozzátette: jövő héten egyeztetnek a károsultakat tömörítő egyesület vezetőivel, hogy miként lehet a bennégett árukészlet értékéről pontos adatot kapni. Az ugyanis nem lehetséges, hogy a kereskedők önbevallása alapján megjelölt összeget vegyék a kárenyhítés alapjául.– Tekintettel a nyári szabadságokra, a minisztérium nem zárja még le a visszajelzés határidejét. Amíg nem fejeződik be a kárfelmérés, addig várják azoknak a jelzését, akik elfogadják a kárenyhítést – hangsúlyozta az államtitkár. Akikkel a megegyezés nem ütközik komolyabb nehézségbe, azok várhatóan már október végén, november elején megkaphatják a pénzt.Somogyi László, a BS-tűz Károsultjaiért Egyesület elnöke jelezte: a minisztérium mellett ők is megpróbáltak értesíteni minden egyesületi tagot a kárenyhítésről, és kérték mihamarabbi visszajelzésüket. Eddig a 322 egyesületi tagból 240-en jeleztek vissza, ám csak egyharmaduk fogadta el az ajánlatot. Somogyi László szerint az ISM és az egyesület adatai között azért lehet eltérés, mert egyes kereskedők vagy csak az ISM-nek, vagy csak az egyesületnek jeleztek vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.