A szociális ellátások 7,3 százalékkal nőnek

2000. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociális ellátások többsége várhatóan 7,3 százalékkal, a nyugdíjak átlagos emelésével azonos mértékben nő jövőre – értesült a Magyar Nemzet. A nyugdíjminimum jelenleg 16 600 forintos összege is ilyen arányban változik.A Pénzügyminisztérium nem tervez módosítást a nyugdíjminimum megállapításánál, így annak összege az átlagos nyugdíjemelés mértékével, várhatóan 7,3 százalékkal nő – erősítették meg a tárca sajtóosztályán. Így a mindenkori nyugdíjminimumhoz kötődő szociális ellátások is 7,3 százalékkal emelkednek. Ilyen a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, a gyes, a gyermeknevelési támogatás, az anyasági támogatás, az időskorúak járadéka, az ápolási díj, az egészségkárosodási járadék, a sorkatonai családi segély, a hadirokkantaknak járó ellátás, az átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és a közgyógyellátás. – A szociális tárca sem tervez változást a nyugdíjminimumhoz kötődő pénzbeni szociális ellátásoknál – mondta Gács Györgyné főtanácsos. A jelenlegi elképzelések szerint az idén 16 600 forintos nyugdíjminimum is 7,3 százalékkal nő 17 800 forint körüli összegre. A nem nyugdíjminimumhoz kötődő ellátások közül a családi pótlék (iskoláztatási támogatás) öszszege várhatóan nem emelkedik, kivéve a fogyatékos és a tartósan beteg gyermekeknél, utánuk háromezer forinttal folyósítanak majd többet. A gyed megállapításánál nem terveznek módosítást, annyi változás lehet, hogy a negyvenezer forintos minimálbér elfogadása esetén a gyed felső határa járuléklevonás előtt nyolcvanezer forintra emelkedik. A fogyatékos személyek ellátórendszere átalakul, 2001. július 1-jétől számos eddigi ellátás fokozatosan megszűnik, s egységes támogatás lép a helyébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.