Külön döntés a szociális ellátásokról

2000. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megvalósul a jövő évre tervezett 10,3 százalékos nyugdíjemelés, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a nyugdíjminimum összege, illetve a hozzá kötődő szociális ellátások is ugyanilyen mértékben emelkednek – tudta meg a Magyar Nemzet. Annyi biztos, hogy ezeknél az ellátásoknál az emelés jövőre legalább 7,3 százalékos lesz.A Fidesz-frakció azt javasolja, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a tb-járulékot ne 3, hanem 2 százalékponttal csökkentsék jövőre. A megmaradó több mint 30 milliárd forintból a nyugdíjakat a tervezett 7,3 százalék helyett 10,3 százalékkal emelnék. – A jogszabályi előírás szerint a januári emelésnél a nyugdíjminimum összegének az átlagos nyugdíjemeléssel azonos mértékben kell emelkednie – tájékoztatta lapunkat Pulay Gyula, a Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Ha viszont a tervezett háromszázalékos többletet korrekciós emelésként adják a nyugdíjasoknak, akkor a nyugdíjminimumnak és a hozzá kötődő szociális ellátásoknak nem kell feltétlenül ehhez igazodniuk. Pulay Gyula hangsúlyozta: arról majd a kormány dönt, hogy az esetleges magasabb nyugdíjemelésnél az eredetileg tervezett 7,3 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben nő a nyugdíjminimum és a hozzá kötődő szociális ellátások. A döntés érinti majd többek között a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, a gyest, az anyasági támogatást, az időskorúak járadékát, az ápolási díjat, az egészségkárosodási járadékot, a sorkatonai családi segélyt, a hadirokkantaknak járó ellátást, az átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt és a közgyógyellátást.– A több mint 30 milliárd forint csak a nyugdíjemelés többletére elég, a szociális ellátások nagyobb mértékű emelésére ebből már nem jut – mondta Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca sajtófőnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.