Új lehetőség lelki segélyre

2000. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő hónaptól a 112-es központi segélyhívószámról is kapcsolhatók lesznek a lelki elsősegély telefonszolgálatai – értesült a Magyar Nemzet. A technikai módosítást azért kezdeményezték, mert többen telefonáltak öngyilkossági szándékkal a 112-es számra – ahonnan a mentőket, a tűzoltókat, a rendőrséget és a katasztrófavédelmet tudják kapcsolni –, ám az intézkedés módját nem tisztázták.– A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége felvette a kapcsolatot a Belügyminisztériummal (BM) – mondta lapunknak Marsi Attila, a BM főosztályvezetője. Jelezték, hogy a 112-es számra többen telefonálnak öngyilkossági szándékkal, ám az intézkedés módja mind ez idáig nem volt rendezett.A főosztályvezető hozzátette: októbertől minden megyében átkapcsolhatják a 112-es hívószámról az öngyilkossági szándékkal telefonálókat egy lelkielsősegély-telefonvonalra. Így a rendszerbe a mentőkön, a rendőrségen, a tűzoltóságon és a katasztrófavédelmen kívül egy karitatív szervezet is bekapcsolódik.Azokban a régiókban, ahol van nonstop lelkielsősegély-telefonszolgálat, ezekre a vonalakra kapcsolják a hívót, a többi területről érkező hívásoknál pedig a budapesti nonstop szolgálathoz.– A lelki elsősegély telefonszolgálatokhoz való irányítás egy kisebb műszaki átalakítással megoldható, pénzügyi fedezetet nemigen igényel – tette hozzá Marsi Attila. Ha azonban további fejlesztéseket szeretne a szolgálat, akkor az ahhoz szükséges fedezetet nekik kell előteremteniük.Buza Domonkos, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: nagyon örülnek a lehetőségnek, csakhogy a kisebb technikai átalakítás nem jelenti azt, hogy az átirányított hívásokat mind fogadni is tudják a szolgálatok munkatársai. A szervezethez így is körülbelül évente 550 ezer hívás érkezik, amiből a vonalak túlterheltsége és a főként anyagi okból korlátozott ügyeleti idő miatt csak 140-160 ezret tudnak fogadni. Ahhoz, hogy minden 112-ről átirányított hívást biztosan fogadni tudjunk, mindenhol szükség lenne még egy bérelt vonalra, s munkatársakra is, akik a telefont fölveszik. – Csakhogy erre nincs forrás – hangsúlyozta Buza Domonkos, hozzátéve: a 36 lelki elsősegély telefonszolgálatot tömörítő szövetség költségvetési támogatása, illetve nagysága sincs garantálva az elkövetkező két évben. A helyzet megváltoztatása érdekében Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a miniszterelnök segítségét kérte a közelmúltban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.