Versenytárgyalás a BS-re

2000. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma megkezdődik a tavaly decemberben leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítésére kiírt versenytárgyalás – értesült a Magyar Nemzet. Két konzorcium verseng majd a beruházásért, az egyik a Westend City Center, és a Nemzeti Színház fő beruházójának, Demján Sándornak az érdekeltségébe tartozik.A kormány azt írta elő az Ifjúsági és Sportminisztériumnak, illetve a Pénzügyminisztériumnak, hogy szeptember 15-ig, azaz múlt hét péntekig gyűjtsék be azoknak a magánbefektetőknek az ajánlatát, amelyek komolyan érdeklődnek a beruházás iránt. A határidőig két olyan jelentkező akadt, akinek az ajánlata tárgyalásra érdemes volt.Az egyik egy angol–magyar konzorcium, amelynek a Stadivarios cég mellett a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom a tagja. A társulás pénzügyi partnere a Deutsche Bank lenne. A másik pályázó egy francia cég, a Bauygues, amely a Bank Austriától kapna pénzügyi segítséget.Az ajánlatok szerint mind a két konzorcium teljesen új sportcsarnokot építene, körülbelül 13-15 ezer férőhellyel, 23-25 milliárd forintért. Az összeg felét kellene az államnak állnia, a másik felét a konzorcium biztosítaná. Az államnak 10-15 év alatt, éves részletekben kellene törlesztenie. A részletek fizetését csak akkor kellene megkezdeni, ha a sportcsarnok az előírásoknak megfelelően elkészült.A beruházáshoz a földterületet az állam biztosítaná, az építmény az állam, illetve a versenytárgyaláson győztes cég közös tulajdonába kerülne. A vállalkozók mindkét esetben hosszú időre kérnék az üzemeltetési jogot.Fürjes Balázs, a BS miniszteri biztosa megerősítette információnkat. Elmondta továbbá, hogy egyelőre még nem teljesen biztos a magánbefektető részvétele. A megállapodásnak kritikus pontja ugyanis, hogy a sportcsarnok programjából nem maradhatnak ki azok a rendezvények – sport- és kulturális események –, amelyek ugyan nem hoznak komoly bevételt, de a közérdeket elengedhetetlenül szolgálják. A miniszteri biztos hangsúlyozta: örülnének a megállapodásnak, hiszen így kisebb állami ráfordítással épülhetne meg egy korszerű csarnok, de ha nem sikerül megegyezni magánbefektetőkkel, a stadion akkor is megépül. Ebben az esetben valamivel olcsóbban, a leégett épület szerkezetének részleges megtartásával, teljes egészében állami pénzből finanszíroznák a beruházást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.