Vizsgálják a kedvező születési adatok hátterét

2000. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot terveznek a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) arról, hogy van-e összefüggés a magyarországi születésszám első fél évben tapasztalt emelkedése és a kormány családpolitikai intézkedései között – értesült a Magyar Nemzet. Egyes szakemberek szerint elképzelhető, hogy ilyen rövid idő alatt is volt hatása bizonyos családtámogatási elemeknek.Kamarás Ferenc, a KSH szakembere lapunknak kifejtette: egy nemzetközi felmérés keretében valóban terveznek Magyarországon ilyen vizsgálatot. A kérdőívek már el is készültek. A vizsgálat finanszírozása még tisztázatlan, s az is kérdéses, hogy mekkora minta alapján és pontosan mikor készül a felmérés.– A 2000. év első hat hónapjának adatai szerint 2,8 százalékkal – 1300 újszülöttel – emelkedett a születések száma az előző év azonos időszakához képest. Ha a havi adatokat vetjük össze, akkor viszont már nem egészen folyamatos az emelkedés. Az idén áprilisban és júniusban ugyanis kevesebb gyermek született – igaz, csak néhánnyal –, mint 1999 azonos hónapjában – hívta fel a figyelmet a szakember. Az emelkedést ugyanakkor örvendetesnek nevezte, mondván, hosszú évek óta most növekszik először viszonylag tartósan a születésszám.A kérdésre, hogy a kedvező adatok összefüggésbe hozhatók-e a kormány családpolitikai intézkedéseivel, úgy válaszolt: ezek a gyermekek tavaly fogantak, alig több mint egy évvel a kormány hivatalba lépése után. Ha a növekedés legalább jövő év elejéig tart, akkor már biztosabbat lehet mondani.Cseh-Szombathy László professzor is óvatosan bánik az adatokkal. Szerinte is nagyon kicsi az emelkedés ahhoz, hogy pontosan meg lehessen mondani, mi okozta. Úgy véli, a családpolitikai intézkedéseknek vélhetően szerepük van az emelkedésben, bár kérdéses, milyen mértékben. A legeredményesebb intézkedésnek a lakástámogatást nevezte, amely ugyan csak az idén lépett hatályba, de az ehhez kapcsolódó kampány már szinte a kormányváltás eleje óta tartott.Sajnálattal említette: kis lélekszámú generációk lépnek hamarosan szülőképes korba, így kizárt, hogy Magyarország a jelenlegi népességszámot megtarthatná, s elkerülhetné a népesség csökkenését a tízmilliós lélektani határ alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.