Fogyatékosok támogatása: nincs tolongás

2000. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nincs tömeges sorban állás az egységes fogyatékossági támogatás igénylésénél, amelyet jövő júliusban vezetnek be. Általános panasz, hogy ide-oda küldik az érintetteket. Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta: a sérültek 70-80 százalékának nem is érdeke, hogy igényelje a támogatást. Ők a súlyosan sérült kategóriába tartoznak, s csak a nyugdíjminimum ötven százalékára lennének jogosultak. Így inkább az életük végéig járó emelt összegű családi pótlékot kérik, az ugyanis várhatóan háromezer forinttal nő jövőre.Vasák Iván, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének főtitkára azt kifogásolta, hogy az igénylőlapok megfogalmazása nem egyértelmű, ráadásul a háziorvosok nem rendelkeznek a szükséges nyomtatványokkal, s nincsenek tisztában az igénylés menetével. Aggasztónak tartja, hogy az elbírálásnál közreműködő szakértői bizottság a beszédérthetőség alapján is dönthet, pedig ez teljesen szubjektív. Nagyobb rohamra számított Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége elnöke. Többször hallotta, hogy a háziorvosok bizonytalanok, de káoszról nem lehet beszélni – fogalmazott. Egyeztetéseket kezdeményeztek a szociális tárcával, hogy a közlekedési támogatás ne szűnjön meg az új támogatás bevezetésével, hanem dolgozzák át. Ezt egyrészt azért tartja fontosnak, mert az új ellátást csak a 18 éven felüliek kaphatják, másrészt mert az csak a súlyos fogyatékosoknak jár, azoknak nem, akiknek fogyatékossága enyhébb, de mégis hátráltatja őket a mindennapi életben. Erhardtné Molnár Katalin, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének főtitkára is több panaszt hallott arról, hogy a háziorvosok tájékozatlanok. Az új támogatás összegéről elmondta: az általuk képviseltek többsége biztosan jobban jár majd.Mint lapunk megírta: azoknak, akik az egységes fogyatékossági támogatásban szeretnének részesülni, igénylőlapot kell kitölteniük, amelyet az egészségbiztosítási pénztáraknál, a háziorvosoknál és a fogyatékosokat képviselő szervezeteknél lehet beszerezni. Szükség van a háziorvos véleményére is, valamint a fogyatékosság tényét igazoló dokumentumokra. Ezeket együtt kell elküldeni a fővárosi, illetve a megyei egészségbiztosítási pénztárakhoz. Az igénylőket csak akkor hívják be az orvosszakértői bizottsághoz, ha a dokumentumokból nem állapítható meg a fogyatékosság. Az illetékesek azt javasolják, hogy az érintettek ne siessenek az igényléssel, előbb szerezzék be a szükséges papírokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.