Kivárnak a fogyatékosok

2000. 10. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, a fogyatékosok érdekeit képviselő szervezet is azt tanácsolja, hogy az egységes fogyatékossági támogatás igénylésével az érintettek várják meg a költségvetés és az adójogszabályok elfogadását. Szerintük ugyanis addig nem éri meg az új támogatás igénylésével járó hercehurca, amíg nem tudni biztosan, hogy van-e olyan ellátás, amivel jobban járnak.Mint ismeretes, az új, jövő júliusban bevezetendő, de már igényelhető támogatás összege a súlyos fogyatékosok esetében a nyugdíjminimum 50, a halmozottan sérülteknél 80 százaléka lesz.Azok a súlyos fogyatékosok, akik jogosultak lennének az új támogatásra, de járna nekik az emelt összegű családi pótlék is, választhatnak, hogy melyik ellátást kérik – mondta el Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: feltehetően az utóbbival jobban járnak. Hasonlóan vélekedett az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekképviseleteinek Szövetsége elnöke, Gyene Piroska és Pásztor Yvette, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének szervezési irodavezetője is. Megjegyezték: az igényléseket ettől függetlenül elfogadják és segítik.Mint azt Hegedűs Lajos elmondta: az emelt szintű családi pótlék összege az idén 7500 forint, amelyet jövőre valószínűleg há-romezer forinttal, 10 500-ra emelnek. (Ez életkori korlátozás nélkül jár azon fogyatékosok után, akik 18. életévük betöltése előtt legalább 67 százalékban elvesztették munkaképességüket, s ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatóan még legalább egy évig fennáll.) Az emelt összegű családi pótlék javára szól, hogy akik ebben részesülnek, eltartottnak minősülnek, s családjuk vagy hozzátartozójuk igényelhet utánuk adókedvezményt is.A nyugdíjminimum jelenlegi, 16 600 forintos összege legalább 7,3 százalékkal, de elképzelhető, hogy 10,3 százalékkal emelkedik jövőre. A súlyos fogyatékosoknak járó, kisebb összegű támogatás azonban a nyugdíjminimum nagyobb mértékű emelése esetén is alacsonyabb lesz az emelt összegű családi pótléknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.