Nem költözik minden állami gondozott

2000. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvény szabta határidőig nem sikerül családiasabb környezetet, főként lakásotthonokat biztosítani az összes, jelenleg nagy létszámú otthonban élő állami gondozott gyermeknek.Az 1997-es gyermekvédelmi törvény szerint 2002. december 1-jéig a 40 fősnél nagyobb otthonokban élő gyermekeket nevelőszülőnél, legfeljebb 12 fős lakásotthonban vagy kis létszámú gyermekotthonban kell elhelyezni, a nagy létszámú intézményeket pedig meg kell szüntetni. Jövőre 300-350 millió forintot szán a tárca az úgynevezett kitagolási programra. Ennek keretében költözhetnek a gyermekek lakásotthonokba – tájékoztatta lapunkat Gáspár Károly, a szociális tárca főosztályvezetője. Hangsúlyozta, hogy a határidőig valószínűleg nem zárul le a program, ám a késedelem oka nem pusztán az, hogy a költségvetési pénz kevés. A megyéknek is sokkal többet kellene áldozniuk erre a célra.Gáspár Károly úgy vélte: az egy-két éves csúszás nem okoz nagy gondot. Szerinte nem is lenne érdemes siettetni a programot, ugyanis nem lehet átugrani az átalakulás szükséges fokozatait, s nincs elegendő szakember. Nem szabad arról sem megfeledkezni – tette hozzá –, hogy nagyon gondosan kell kiválasztani a megfelelő helyet egy lakásotthonnak, hiszen az senkinek sem jó, ha lakossági ellenállás övezi a beköltözést. Gáspár Károly megjegyezte: a kitagolási program vonatkozik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fogyatékos, illetve speciális problémákkal – beilleszkedési vagy pszichés zavarral küszködő –, illetve a drogos és az AIDS-es gyermekekre is.Mint mondta: az elmúlt négy évben költségvetési forrásból több mint kétmilliárd forintot fordítottak lakásotthonok építésére és vásárlásra, emellett megyei forrásokból és különböző pályázati pénzekből is létesültek ilyen intézmények. Jelenleg 320-350 működik országszerte, 4500 gondozottal. A negyvenfősnél nagyobb otthonokban élő gyermekek száma négyezerre tehető. Emellett 9500-an nevelőszülőknél, s körülbelül kétezren kis létszámú otthonokban nevelkednek. A program lezárásához ötszáz lakásotthonra lesz szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.