Nem volt alku az ISM-mel

2000. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírbe hozott ifjúsági szervezetek, így a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament (OGYIP) cáfolja, hogy háttér- tárgyalásokat folytattak az ifjúsági tárcával a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) létrehozásáról.Ezt Újhelyi István, a Magyar Gyermek és Ifjúsági Tanács (Magyit) elnöke állította csütörtöki tájékoztatóján. Szerinte az említett szervezetek az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) nyomására antidemokratikus szervezeti felépítéssel álltak elő az NIT-vel kapcsolatban.Prácser László, az OGYIP elnöke szerint Újhelyi István, aki az MSZP Csongrád megyei alelnöke is, azért robbantotta ki a vitát, mert így próbál népszerűségre szert tenni az MSZP novemberi tisztújító kongresszusa előtt. Mint mondta: szó sincs arról, hogy ilyen súlyos nézetkülönbségek lennének az ifjúsági szervezetek között, és a háttérben tárgyaltak volna az ISM-mel. Cáfolta azt is, hogy az általuk javasolt NIT-struktúra antidemokratikus lenne. Kucsera Tamás Gergely, a HÖOK elnöke sajnálatosnak véli Újhelyi minősítését szervezetükről. Szerinte az új szervezetnek függetlennek kell lennie a kormányzattól. Ötvös Edina, az Országos Középiskolai Érdekképviselet – amely a Magyittal együtt szintén kivonult a tárgyalásokról – titkárságvezetője elmondta: a NIT-ben nem szánnak megfelelő funkciót nekik, így nem tudnák a 600 ezer középiskolás érdekeit képviselni. Szeretnék, ha az új szervezet velük együtt alakulna meg, de csak akkor, ha abban súlyuknak megfelelő szerepet kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.