Növekvő szociális juttatások

2000. 10. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre a szociális ellátások többsége várhatóan 10,3 százalékkal, a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedik – értesült a Magyar Nemzet. Ezt Harrach Péter szociális és családügyi miniszter is megerősítette.Harrach Péter lapunknak elmondta: Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel megegyeztek abban, hogy jövőre a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális ellátások várhatóan a nyugdíjemeléssel azonos mértékben nőnek. Ebbe a körbe sorolható az ellátások többsége, így a gyes, az anyasági támogatás, az időskorúak járadéka, az ápolási díj, az egészségkárosodási járadék, a sorkatonai családi segély, a hadirokkantaknak járó ellátás, az átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és a közgyógyellátás. – A törvény szerint a nyugdíjminimumnak, az ahhoz kötődő szociális ellátásoknak annyival kell emelkedniük, amennyi januárban a nyugdíjemelés mértéke. A nyugdíjminimumot az évközi nyugdíjemelés szükségszerűen nem befolyásolja – mondta a miniszter. Hozzátette: idén sajnos nem volt elég pénz arra, hogy az évközi nyugdíjemelést kiterjesszék a szociális ellátásokra. Erre ugyan törvényi kötelezettség nem volt, de szerették volna megvalósítani. Leszögezte: a szociális jutattások 10,3 százalékos emelésére mindenképpen megvan a lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.