Visszalépett több BS-károsult

2000. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen felmondták az állammal kötött megállapodást a Budapest Sportcsarnok tavalyi leégésekor anyagi kárt szenvedett kereskedők közül, mert a kárenyhítés október végi határidejét december15-re módosították – értesült a Magyar Nemzet.A legutolsó, körülbelül egy hónappal ezelőtti megbeszélésen Szakács Imre, az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) politikai államtitkára arról tájékoztatta a kereskedők képviselőit, hogy a kárenyhítést legkésőbb október végéig kifizetik – mondta el lapunknak Somogyi László, a BS-Tűz Károsultjaiért Egyesület elnöke. Nemrég azonban levél érkezett a minisztériumtól, s benne a kifizetés határidejének december 15-ét jelölték meg. Somogyi László tisztességtelennek tartja, hogy az ISM nem tartja be a korábbi határidőt. Sokan ugyanis nem azért fogadták el az állam kárenyhítési javaslatát, mert egyetértettek azzal, hanem mert az idei karácsonyi vásár előtt árukészleteik feltöltéséhez lenne szükségük a pénzre. Az árukészletet azonban nem decemberben kell feltölteni – fogalmazott Somogyi László.Mint ismert, az állam kárenyhítésként kifizeti a kereskedőknek a szakértővel ellenőrzött kárérték egyharmadát, amennyiben elállnak a peres eljárástól.Miután az ISM levelében december 15-ét jelölte meg a kifizetés határidejének, 10-15 kereskedő (előzőleg elfogadták a kormány kárenyhítési javaslatát) visszalépett, s a peres utat választotta.Ruszanov András, az ISM sajtótitkára elmondta: a 174 kereskedőnek – ők elfogadták az új határidőt – a minisztérium igyekszik minél hamarabb teljesíteni az átutalásokat. A kifizetéseket körülbelül tíz nap múlva kezdik meg. Hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ISM többször is meghosszabbította azt a határidőt, amíg elfogadták a kereskedők jelentkezését a kárenyhítésre, arról ugyanis a nyári szabadságolások miatt sokan csak késve értesültek. Megjegyezte: a szakértői vélemények nem állapították meg sem a Népstadion, sem pedig az állam felelősségét a tűzesetben, így nekik kártérítési kötelezettségük nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.