Vita az ifjúsági tanácsról

2000. 10. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeljövőben nem lesz Magyarországon az ifjúság egészének érdekeit képviselő, konszenzussal létrehozott Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) – állítja Újhelyi István, a Magyar Gyermek és Ifjúsági Tanács (Magyit) elnöke.Egy ideig jól haladtak a tárgyalások, s úgy tűnt, hogy a NIT a nagy ifjúsági szervezetek egyetértésével az idén megalakulhat – mondta Újhelyi István, aki szerint mára az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) által preferált szervezetek – például az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a történelmi egyházak – egy antidemokratikus szervezeti felépítéssel álltak elő, amelynek elfogadásával a NIT csak látszat-érdekegyeztetést folytathatna. Újhelyi István szerint a szervezeti felépítésről a háttérben az ISM tárgyalt az említett ifjúsági képviseletekkel. Elmondta: a Magyit és az Országos Középiskolai Érdekképviselet (OKÉ) felállt a tárgyalóasztaltól, s arra kéri a többi ifjúsági szervezetet is, hogy ne vegyen részt egy antidemokratikus érdekképviselet létrehozásában, amelyet a háttérből politikai célzattal az ISM irányít. Hangsúlyozta: nem akarják megakadályozni a NIT létrehozását, de csak független érdekképviseletet támogatnak.Szabó László, az ISM helyettes államtitkára elmondta: a tárca továbbra is fenntartja, hogy nem szól bele a NIT megalakításába. Szerinte a Magyit elnöke alaptalanul okolja az ISM-et a tárgyalásokon kialakult nézetkülönbségekért. Mint mondta: szerencsésebb lenne, ha a Magyittal és az OKÉ-val teljes egyetértés alakulna ki a leendő szervezetről. Ha azonban a civil szervezetek többsége megegyezik a NIT létrehozásáról, úgy az új érdekképviselet megalakul. Szabó jó esélyt lát arra, hogy ez az idén megvalósul. Mint mondta, a tárca kész érdemi párbeszédet folytatni a NIT-tel, s ehhez forrásokat is biztosít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.