Bizottság alakul hadifogoly-keresésre?

2000. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy állítson fel egy kormányzati támogatással működő bizottságot, amely a második világháborúban hadifogolyként az egykori Szovjetunió területére került magyarok után kutatna. Hasonló kérés érkezett a Külügyminisztériumon keresztül a Honvédelmi Minisztériumhoz is a moszkvai magyar nagykövetségtől.Veér András elmondta: azért fordult Pintér Sándorhoz, mert az utóbbi időben több száz telefonhívást és levelet kapott, amelyekben eltűnt, egykori hadifoglyok hozzátartozói közöltek információkat. Legtöbbjük pontosan megjelölte a helyszínt, ahonnan az utolsó leveleket kapta rokonától. Veér úgy véli: az Urál hegység mindkét oldalán lehetnek még túlélő magyarok.– Pintér Sándorhoz pénteken érkezett meg a levél, így a belügyminiszter azzal érdemben még nem tudott foglalkozni – mondták lapunknak a miniszteri titkárságon.Mint ismeretes: Veér nemrég Oroszországba és Tatárföldre szervezett expedíciót. Élő magyart nem találtak, viszont hazahoztak egy több mint kilencszáz névből álló listát, amelyen olyan elhunyt személyek nevei szerepeltek, akiket itthon eltűntként tartottak nyilván.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.