BS: jóváhagyott kárenyhítés

2000. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi ülésén jóváhagyta a kormány a Budapest Sportcsarnok tavalyi leégésekor megkárosult kereskedők kárenyhítésének kifizetését. Szakács Imre, az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) politikai államtitkára elmondta: két tucat igényt az igazságügyi szakértő már megvizsgált. Nekik rögtön átutalják a pénzt, mihelyst az megérkezik az államkincstárból a Népstadion és Intézményeihez, így legkésőbb december elején hozzájuthatnak a kárenyhítéshez. Lesznek azonban, akik csak később kaphatják meg az összeget, aminek Szakács szerint egyrészt az az oka, hogy a kereskedők kérésére a jelentkezési határidőt meghosszabbították, másrészt sokan még mindig nem juttatták el a szakértőhöz a szükséges iratokat. Emlékezetett: a kormány felajánlotta a kereskedőknek, hogy igazolt kárértékük egyharmadát megtéríti, ha elállnak a pertől. Hangsúlyozta: ez csak kárenyhítés, nem kártérítés, hiszen a tűzesetben az állam felelősségét szakértői vizsgálat nem állapította meg. Az ajánlatot 320 kereskedő közül 183 fogadta el.Somogyi László, a BS-Tűz Károsultjaiért Egyesület elnöke elmondta: egyesek valóban nem szolgáltatták be a szükséges iratokat, rájuk nem lehet a végtelenségig várni. Tisztességtelen az eljárás viszont azokkal szemben, akik minden kérésnek időben eleget tettek. Szerinte a késést az ISM okozta azzal, hogy a szakértőt csak az olimpia után, szeptember 30-án bízta meg a feladattal. Elmondta: a december 15-i, végső határidőig biztosan nem kapja meg mindenki a pénzét. Ezért már többen jelezték, hogy visszalépnek a megállapodástól, és a per mellett döntenek, ugyanis az ajánlatot azért fogadták el, mert az idei karácsonyi vásárra a kárenyhítésből akarták árukészletüket feltölteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.