Indulnak a teajáratok

2000. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte több mint nyolcezer szálláshely áll a hajléktalanok rendelkezésére a téli időszakban, ami igény szerint tovább bővíthető. Emellett háromezer férőhellyel működnek majd a nappali melegedők. November közepétől tíz budapesti helyszínen és hat vidéki városban indulnak tea- és élelmiszerjáratok – mondta Lakner Zoltán, a Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára.Az éjjeli menedékhelyeken és az átmeneti szállókon lévő több mint nyolcezer férőhely fele Budapesten található – ismertette Lakner Zoltán. – Ez talán kevésnek tűnik a hajléktalanok 30-35 ezres számához képest, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy jelentős részük nem fogadja el az intézményes ellátást. Megemlítette, hogy tavaly télen egyetlen napon sem üzemeltek a szállók összességében százszázalékos kihasználtsággal. Hajléktalanszállás egyébként az ország 91 településén működik.Nappali melegedő 42 településen van, összesen több mint háromezer férőhellyel, ami 220 helylyel több a tavalyinál. Húsz város azonban továbbra sem tett eleget a törvényi előírásnak, s nem hozott létre nappali melegedőt, holott a minisztériumban rendelkezésre áll hozzá a támogatás – hívta fel a figyelmet Lakner Zoltán.A fővárosban három hajléktalanmentőt működtetnek, a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatánál pedig lakossági bejelentéseket is fogadnak a 338-4186-os telefonszámon. Hozátette: a tárca az idén mintegy 1,7 milliárd forintot fordít a hajléktalanok ellátására. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője hozzáfűzte: a meglévőhöz hasonló típusú férőhelyekre már nincs szükség. Hiányoznak viszont a pszichiátriai és alkoholbeteg, valamint a fogyatékos hajléktalanokat befogadó szálláshelyek. Mint mondta: az állam továbbra sem veszi komolyan, hogy a hajléktalanok között nagyon magas a TBC-sek aránya. Botrányosnak nevezte, hogy továbbra sincs OEP-finanszírozása annak a mozgó tüdőszűrő-autónak, amely évente ötezer embert vizsgál meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.