Januártól 10,3 százalékos nyugdíjemelés

2000. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól 10,3 százalékkal növekedhetnek a nyugdíjak, s nem kell az emelést két részletben megvalósítani. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter, valamint Járai Zsigmond pénzügyminiszter erről állapodott meg a napokban – tudta meg lapunk a szociális tárca vezetőjétől.Korábban szó volt arról, hogy a nyugdíjakat két részletben, januárban 7,3 százalékkal, majd évközben újabb három százalékkal emelik. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy így a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális ellátásokat – így például a gyest, az anyasági támogatást, az időskorúak járadékát, az ápolási díjat, az egészségkárosodási járadékot, az átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást és a rendszeres szociális segélyt – csak 7,3 százalékkal kellett volna emelni. A törvény ugyanis azt írja elő, hogy a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális ellátások összegének annyival kell nőni, amennyi a januári nyugdíjemelés. A jogszabály szerint az évközi nyugdíjemelés a szociális juttatásokat nem befolyásolja szükségszerűen.Harrach Péter lapunknak elmondta: amikor biztossá vált, hogy megvan a fedezet a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális jutattások 10,3 százalékos emelésére, elhárult az akadálya az egyszeri nagyobb nyugdíjemelésnek.Az eredetileg tervezett 7,3 százalékos és a 10,3 százalékos nyugdíjemelés közötti különbség fedezetét az adja, hogy a társadalombiztosítási járulékot az eredetileg tervezett három százalék helyett csak két százalékkal csökkentik. Az ehhez szükséges parlamenti döntés már megszületett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.