Köztartozás a Flaszter kiadójánál

2000. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Flaszter című, hajléktalanok által árusított lap kiadója, a Nonprofit Alapítvány több mint félmillió forintos köztartozást hagyott hátra Dabason. Az alapítvány vállalta a dabasi Halász Móricz Kúria állagmegóvását, s egy nagyszabású helyi kulturális program megvalósítását. A szerződést a dabasi önkormányzat azonban felbontotta, mivel a vállalt feladatok zöme nem teljesült.Tegnapi lapszámunkban közöltük, hogy a brit kormány 300 ezer angol fontot, több mint 130 millió forintot különített el egy kelet-közép-európai utcalaphálózat (hajléktalanok által árusított lapok hálózata) kialakítására a Nonprofit Alapítványon keresztül. A pénz időarányos része elfo-gyott, a hálózat azonban nem működik.Dabas önkormányzata 1997 októberében kötött szerződést a Nonprofit Alapítvánnyal. Az alapítvány vállalta a dabasi Halász Móricz Kúria állagmegóvását, azt, hogy a műemlék jellegű épületben szálláshelyeket és éttermet alakít ki és működtet, egy úgynevezett rurális Európa-ház megalkotását, s közművelődési feladatok ellátását. Vállalták továbbá, hogy részt vesznek a helyi rádió működtetésében, konferenciákat, tudományos és kulturális programokat szerveznek. Az önkormányzat idén februárban viszont felbontotta a szerződést a Nonprofit Alapítvánnyal, mondván, a vállalások számos ponton nem teljesültek.– A közművelődési programokból szinte semmi sem valósult meg – fogalmazott Papp Lajos, Dabas jegyzője. A Nonprofit Alapítvány mindössze egy nagyobb konferenciát szervezett, s talán egy-két pályázatot nyújtott be, ám azon se nyert. Az étterem és a panzió sem működött megfelelően. A kastély állagmegóvásával nem törődtek. Az önkormányzat februárban hivatalos állagvizsgálatot kért, amely megállapította, hogy a két és fél évben elmaradt munkálatok négymillió forintos kárt okoztak az épületben, az alapítvány ráadásul négyszázezer forintos köztartozást is hátrahagyott.Lapunk megkereste Gyergyói Ildikót, a Nonprofit Alapítvány igazgatóját, ám ő sem szóban, sem írásban nem nyilatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.