Tovább csökkent a munkanélküliség

2000. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább csökkent a regisztrált munkanélküliek száma októberben. A múlt hónap végén 26 200-zal kevesebb állástalant tartottak nyilván, mint egy évvel korábban. A pályakezdő fiatalok elhelyezkedési esélyei nagymértékben javultak a tavalyihoz képest.Október végére 363 200 főre csökkent a regisztrált munkanélküliek száma, s ez 5400-zal kevesebb a szeptemberinél az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ (OMKMK) jelentése szerint.Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium (GM) államtitkára tegnapi tájékoztatóján elmondta: a fiatalok elhelyezkedési esélyei nagymértékben javultak az előző évihez képest. Az októberi adatok szerint 27 ezer pályakezdő szerepel a nyilvántartásban, amely 16,6 százalékkal alacsonyabb a múlt évinél. Az OMKMK adataiból kiderül: a regisztrált munkanélküliek száma az ország valamennyi régiójában csökkent a tavalyihoz képest. A legkisebb változás az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon történt.Székely Judit, a GM főcsoportfőnöke elmondta: az utóbbi három hónap alatt mintegy 15 százalékkal haladta meg a bejelentett, nem támogatott munkaerő-igények száma az előző évi munkaerő-keresletet. Sikerként értékelte a kormány segély helyett munkát programját (májustól az állástalanok jövedelempótló támogatás helyett szociális segélyt kaphatnak, ha az önkormányzat által felajánlott 30 napos közcélú munkát elfogadják). Mint mondta: a legtöbb igénylőnek tudnak megfelelő munkát biztosítani, persze elvétve vannak kivételesen rossz helyzetben lévő önkormányzatok is, főként kistelepüléseken. Elhangzott az is, hogy csökkent ugyan az inaktívak száma, ám még így is magasnak tekinthető az arányuk.Mint ismeretes: az OMKMK-n kívül a Központi Statisztikai Hivatal is számít munkanélküliségi rátát, igaz, más módszer alapján. A nemzetközi összehasonlításra alkalmas KSH-adat szerint az év első felében mintegy 6,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.