Visszamenőleges nyugdíjak

2000. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben minden nyugdíjas megkapja az idei évre visszamenőleg járó nyugdíj-kiegészítést. Akik már átvették, vagy ezekben a napokban átveszik az erre a hónapra járó ellátásukat, azoknak a kiegészítést várhatóan csak utólag, de még mindenképpen ebben a hónapban kézbesítik.Arra törekszünk, hogy a szokásos és a visszamenőlegesen járó nyugdíjakat lehetőség szerint egyszerre kézbesítsük. Azoknak viszont, akik már átvették, vagy ezekben a napokban átveszik a rendszeres ellátásukat, a visszamenőlegesen járó kiegészítést csak külön, utólag tudjuk kézbesíteni – tájékoztatta lapunkat Szarka Imre, a Magyar Posta Rt. pénzforgalmi igazgatója. Mivel a posta a fővárosban és a nagyobb városokban kezdi meg először minden hónapban a nyugdíjak kifizetését, így az ott élő nyugdíjasok kapják meg később a kiegészítést. Akiknek néhány nappal a hónap közepe után esedékes az ellátása, azok várhatóan azt már együtt kapják a visszamenőlegesen járó pénzzel. Leszögezte: legkésőbb a hónap végén mindenki megkapja a pluszpénzt.Szarka Imre elmondta: a viszszamenőleges összegről kiállított utalványokat a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság november 13-án juttatta el a postához. A kifizetéshez szükséges pénzt pedig ütemezetten, a kifizetésekhez igazodva utalja. A postán tehát a pénz nem áll – fogalmazott az igazgató.Mit ismeretes: a nyugdíjasok tizenegy hónapra visszamenőleg háromszázalékos kiegészítést kapnak egy összegben, decemberben pedig 2,6 százalékkal megemelt ellátásban részesülnek a novemberihez képest. A Szociális és Családügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a kiegészítés minden olyan nyugdíjast érint, aki 2000. január 1-je előtt ment nyugdíjba. Vonatkozik ez az öregségi, az özvegyi és a rokkantnyugdíjasokra is. Nem érinti viszont a kompenzáció a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, kivételt képeznek a politikai okból rehabilitáltak.Az átlagos öregségi nyugdíj jelenleg 33 200 forint. Akinek éppen ennyi az ellátása, az novemberben egy összegben 10 956 forintot kap kompenzációként, decemberben pedig 863 forintal lesz magasabb az ellátása, mint a novemberi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.