A Tisza-tó nem lesz Balaton

2001. 04. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza menti hét megye, továbbá az érintett önkormányzatok és szakmai szervek évek óta szorgalmazzák a „Balaton-törvényhez” hasonló, a Tisza-tóra vonatkozó területrendezési terv megalkotását.Még idén ősszel az Országgyűlésben lesz mód a jogszabály elfogadására, amennyiben a javaslat illeszkedik az Országos Területrendezési Tervhez (OTRT). Amint megérkezik az OTRT támogató jóváhagyása, a kormány napirendre tűzi a kérdést – tudtuk meg parlamenti forrásból. A jelenlegi késlekedés oka az, hogy az OTRT-s egyeztetések meglehetősen időigényesek.A Tisza-tóval kapcsolatos elképzelés lényege: a környéket kiemelt üdülőkörzetté kívánják minősíteni. A rendezési terv alapvetően meghatározza majd az érintett települések életét, hiszen az övezetben lesznek majd táj- és környezetvédelmi korlátozások is. Ugyanakkor nemkívánatos a tópart felparcellázása: itt még elkerülhető a Balatonnál kialakult állapot. Hozzávetőleg 1500-2000 beépítetlen üdülőtelek vár egyébként gazdára.Az elfogadásra váró koncepció természetesen fejlesztési célokat határoz meg az erdősítés, a szennyvízhálózat kiépítése, a víz védelme, az idegenforgalom fejlődése és a természetvédelmi területekkel való együttműködés kialakítását illetően is. Nagy kérdés, sikerül-e feloldani a települések és a térségben a saját szempontjait szintén érvényre juttatni kívánó Hortobágyi Nemzeti Park közötti ellentétet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.