Anyagi gondokkal küzd a Vinimax

2001. 04. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mátrai borvidék egyik legjelentősebb felvásárlójaként ismert Vinimax Borász Kereskedőház tartozása hozzávetőleg három-százmillió forintra rúg, ami a környékbeli szőlősgazdák követeléséből, a kereskedelmi bankok hiteleiből, illetve a felszámolási költségekből tevődik ki.Lapunknak az egyik szőlősgazda elmondta: kálváriájuk csaknem két esztendeje kezdődött, amikor is a borgazdaság egy nagy mennyiségű szőlőfelvásárlás után többé nem fizetett. Azóta a Vini-max vezetői ugyan többször is öszszehívták a gazdákat, türelmüket kérve, ám az egyeztetéseket követően csak részben fizetett a cég néhány pénzügyi igény kapcsán. A gazdák egy tízmilliós adósság nyomán fizetésképtelenség címén felszámolást kezdeményeztek a Vinimax Kft. ellen, amely 2000 áprilisában indult meg, s a bíróság a Kvantál Kft.-t jelölte ki az eljárás lebonyolításával.Értesüléseink szerint a cég 300 milliós tartozásából 130 millió a környékbeli szőlősgazdák követelése, míg a fennmaradó összeget a vállalkozást korábban hitelező kereskedelmi bankok hitelei, annak kamatterhei, továbbá a felszámolással kapcsolatos költségek teszik ki.Megtudtuk: a Vinimax fő vagyonelemét, a cég korábbi, Gyöngyös belvárosában található központi épületegyüttesét nem sikerült értékesíteni sem idén februárban, 101 millió forintos áron, sem pedig április elején a hitelezői választmány által kikényszerített 258 millióért. Az ingatlan könyv szerinti értéke egyébként százmillió forint információink szerint. Első körben még az említett áron akadt ugyan érdeklődő, ám a később „felkerekített” összeg irreá-lisnak tűnik a gyöngyösi ingatlanpiacon.A Vinimax Kft. közel ezer hitelezője csak abban az esetben juthat pénzéhez, ha sikerül behajtani a borászati kereskedőház peresített kintlevőségeit, ami értesüléseink szerint csaknem 200 millió forintra rúg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.