Bútorgyári felszámolás

2001. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárás indult a patinás múltú Agria Bútorgyárat működtető Arte Casa Kft. ellen. Nem sok jóra számíthatnak a dolgozók, miután a cégvagyon elfogyott, így fedezet sincs a munkabérek kifizetésére.Megindult az eljárás az egri Agria Bútorgyárat működtető, olasz–német tulajdonban lévő Arte Casa Kft. ellen a Heves Megyei Bíróság felszámolást elrendelő határozata nyomán. A bíróság fizetésképtelenség miatt indította meg a felszámolást, amelyet a cég egyik hitelezője, a Szamat Kft. kezdeményezett – értesültünk róla. Az eljárás lebonyolításával megbízott Csaba Holding Kft. felszámolóbiztosa, Pálinkás Tamás elmondta, hogy a korábban alkalmazásban álló mintegy hetven dolgozó januári és februári alapbérét tudták eddig kifizetni. Mint azt a felszámolóbiztos elárulta, összesen egymillió forintra lehet becsülni a megmaradt vagyont, nincs tehát anyagi fedezet a dolgozók hozzávetőleg ötmillió forintnyi elmaradt bérének rendezésére, s miután az Arte Casa Kft. nem túl régóta működő vállalkozás, nem igényelhető támogatás a bérgarancia-alapból sem. A dolgozók zömének munkaviszonya a felmondási idővel együtt egyébként áprilisban jár le.Az egri bútorgyár a nyolcvanas években főként kárpitozott garnitúráival szerzett hírnevet Németországban és Svájcban, termelésének fénykorában közel 300 dolgozót foglalkoztatott, s amikor privatizálták, 150 millió forintos árbevételt produkált. A bútorgyárat a Ba-Mat Kft. vásárolta meg 1996-ban, ám egyik hitelezője két évvel később – információink szerint ötmillió forintos tartozás miatt – felszámolást kezdeményezett ellene. A faipari vállalat 1999-ben került az olasz tulajdonban lévő ICD Kft.-hez, a cég egy német befektetővel társulva alapította meg minimális tőkével az Arte Casa Kft.-t, amely 2001-re teljesen elveszítette piacait, és eladódosodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.