Gazdát kereső konzervgyárak

2001. 04. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesüléseink szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. közvetett tulajdonában lévő vidéki konzervgyárak értékesítési feltételrendszerét e hónap második felében hirdetik meg. Az új gazdára váró feldolgozóüzemek esetében csak megfelelő tőkeerővel rendelkező és a szakmakultúra megőrzést is garantálni tudó pályázó jelentkezését várja a pénzintézet.Reorganizációs projektet vitt véghez a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Limpex-csoporthoz tartozó feldolgozóüzemeiben, s a gyárakra ráterhelt milliárdos hiteleket visszavásárolta a pénzügyi kölcsönöket korábban folyósító kereskedelmi bankoktól. E „konszolidáció” után elvben tehát értékesíthető a nagyatádi és nyíregyházi üzem, míg a szegedi újbóli beindítása a jelek szerint igen kétségesnek tűnik. A több mint kétszáz dolgozó zömének már postázták a felmondólevelet, ám a gyár eladása kapcsán a legutolsó döntés egyébként is a városi önkormányzat kezében van, ugyanis az üzemi ingatlanra máig érvényben van a beépítési és a rendezési tilalom.Mint azt korábban megírtuk, az egymilliárdos negatív termelési eredményt produkáló hatvani Aranyfácán Rt. idén februárban a debreceni Józsa Center Kft. tulajdonába került, értesüléseink szerint félmilliárd forintos vételáron. Azóta a termeltetési szerződéseket már megkötötték Hatvanban, és idén 60 ezer tonna paradicsom feldolgozása valószínűsíthető.Az MFB igazgatósága a tervek szerint április második felében határozza meg a konzervgyárak értékesítésének feltételrendszerét, csak komoly jelentkezőkre vár a pénzintézet. Azt is borítékolni lehet, hogy a bank döntéshozó testülete hosszas tárgyalássorozat után köt adásvételi szerződést, amelyben a vételár kifizetése mellett még hangsúlyos lesz a szakmakultúra megőrzésére tett garanciavállalás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.