Kamarai összefogás az északi régióban

2001. 04. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye ipari és kereskedelmi kamarái ezentúl összehangolják az északi régió gazdaságfejlesztési koncepcióit. A nemrég megújult gazdaságszervező kamarák hozzávetőleg ötezer tagvállalat képviseletében elhatározták, hogy az infrastruktúra fejlesztése, a felnőttképzés megoldása, a munkaerő-elvándorlás megfékezése és az európai uniós felkészülés érdekében munkatervet dolgoznak ki – mondta lapunknak Nagy Levente, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.Nagy Levente elmondta, már megalakult a kamarai elnökök fóruma, amelyet negyedévente tartanak meg. Ez tulajdonképpen a feladatokat koordináló testület lesz. Emellett évente minimum egyszer regionális küldöttgyűlést tartanak, amelyen a régió gazdaságának elemzése, a fejlesztési célkitűzések megvitatása, a nagyszabású vásárok és kiállítások szervezése, a képzés térségi gondjainak megoldása, továbbá a befektetések és beruházások ösztönzése kerülnek majd terítékre.A három észak-magyarországi kamara fontosnak tartja a regionális fejlesztési tanácsokkal való szoros együttműködést. A kamarai vezetők megállapodása nyomán hamarosan létrehozzák az északi térség elektronikus piacát. Az északi kamarák „első körben” közösen vettek részt az Utazás 2001 kiállításon, együttműködnek az M3-as autópálya mentén a turisztikai információs táblák elhelyezésében és az idegenforgalom fellendítésében.Sós Tamás, a Heves Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke a témával kapcsolatosan hangsúlyozta, a gazdasági kamarák szakmai munkájára a különböző döntések előkészítésénél eddig is figyeltek és továbbra is számítanak. A PHARE 2000 program révén például a következő években összesen 16 milliárd forint támogatást nyújtanak a három északi megyében a kis- és közepes vállalkozások, valamint az üzleti és a humán infrastruktúra fejlesztésére. A Tarna mentén pedig olyan programot dolgoznak ki, amely a Verpelét–Sirok–Pétervására közötti út mielőbbi megépítését segíti elő, amelyet a tervek szerint majd sikerül összekötni az M3-as autópályával, így megszűnne ennek a kistérségnek a gazdasági „elzártsága”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.