Megmenekülhet a konzervgyár

2001. 04. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jelenleg negyventagú termelői közösséggel, a Csongrád Megyei Élelmiszer-ipari Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezettel kívánják újraindítani a szegedi konzervgyárat. Hozzávetőleg másfél milliárd forintos beruházással már elkezdődhet a termelés a feldolgozóüzemben. A korábban elbocsátott 260 dolgozó zömére is szükség lesz, ha létrejön az egyezség a gyár közvetett tulajdonosával, a Magyar Fejlesztési Bankkal.Szakmai összefogással a termelői közösség meg kell őrizze a Duna-Tisza közi homokhátság kétszáz éves zöldségtermesztési kultúráját, továbbá kihasználja a feldolgozói kapacitásokat, s termeltetési szerződéseket kössön a környékbeli beszállítókkal – mondta lapunknak Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki elárulta azt is: jelenleg negyven tagot számlál a gyár megvételére és későbbi működtetésére összeállt szövetkezet. A tagok egyike Csongrád megye is, és a vállalat legutóbbi, hétfős menedzsmentje is fantáziát lát a konzervgyár újraindításában. A szövetkezet által összegrundolt 25 millió forint az első pillantásra nem tűnik túl nagy összegnek a minimálisan is 1,1 milliárdra becsült konzergyár árához, ám külső pénzügyi források bevonását is tervezi a pályázó. Számítások szerint 1,5 milliárd forintból újraindítható a nagyüzemi termelés Szegeden – húzta alá Frank József.A Magyar Fejlesztési Bank még ebben a hónapban kiírja a vidéki konzervgyárak tulajdonlási és értékesítés feltételeit. A hitelintézet „tisztán” adja el a feldolgozóüzemeket, miután nemrég visszavásárolta a korábban felvett, összesen 9,2 milliárdra rúgó hitelt és annak kamatterheit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.