Ukrajna várja a magyar tőkét

2001. 04. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna és Magyarország között az áruforgalom tavaly 4-500 millió dollár volt, ezt kívánatos volna az idén legalább megduplázni – jelentette ki tegnap ferihegyi sajtótájékoztatóján Martonyi János külügyminiszter, aki aláhúzta, hogy a járműgyártás, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területén a szomszédos Ukrajna várja a magyar befektetőket.Martonyi hangsúlyozta, hogy Ukrajna ötvenmilliós piac, s a belpolitikai feszültségek ellenére fejlődik a gazdasága. Bár tavalyi kivitelünk hozzávetőleg 25 százalékkal nőtt, az említett áruforgalom „igen mérsékelt” a lehetőségekhez képest – mondta a külügyminiszter, aki szerint ugyanakkor pozitív megkülönböztetés nem várható a jelenleg is folyó privatizációs tranzakciók kapcsán, piaci előny viszont a közelség és a nyelvismeret, továbbá a hazai magánosításban szerzett gyakorlat. Az ukrán–magyar gazdasági vegyes bizottsági ülésen elhangzott, hogy számos magyar terméket aránytalanul magas vámtétel sújt Ukrajnában, s magyar érdek, hogy ez csökkenjen – mondta Martonyi.A gazdasági kérdéseket érintő megbeszélésen természetesen jelen voltak a két ország kereskedelmi és iparkamaráinak képviselői, az érintett tagozatvezetők. Ezzel kapcsolatosan a külügyi tárca vezetője rámutatott: a remények szerint a különböző, vállalkozásokat érintő intézményi kapcsolatfelvételek is hamarosan elkezdődnek. – A vegyes bizottsági ülés, illetve az azt követő intézkedéssorozat nagymértékben segítheti a két ország közötti gazdasági kapcsolatok megerősödését – fűzte hozzá Martonyi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.