időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2001.09.05. 23:00

El Mundo
Rosszul kezdődött a szeptember a spanyol tőzsdén, írja a konzervatív spanyol lap, amely megjegyzi, hogy a tőzsdeárak zuhanása miatt a nyolcmillió spanyol részvényes zsebében ma mintegy 35 százalékkal kevesebb a pénz, mint egy évvel korábban.
Palestine Media Center
A Nemzetközi Vöröskereszt bezárta a Hebron városában lévő hivatalát, mert már kétszer érte izraeli géppuskatűz. A palesztin sajtóközpont jelentése szerint a Vöröskereszt szóvivője Jeruzsálemben közölte: noha már két alkalommal kérdezték az izraeli hatóságoktól, hogy célpontnak tekintik-e őket, választ eddig nem kaptak.
Independent
A brit független lap igen megvető hangon ír arról, hogy a CNN globális hírtelevízió behódolt az izraeli nyomásnak, és ezentúl a megszállt arab földeken, Jeruzsálem mellett, törvénytelenül létesített Gilo esetében nem használja a „zsidó település” kifejezést, hanem a „zsidó környéket”. A CNN több újságírója dühödten reagált az utasításra. A CNN atlantai központja idegesen hárította el Robert Fisk, a brit lap közel-keleti sztárriporterének az ügyben hozzá intézett kérdését.
The Times
A Pentagon nemrégiben titokban olyan baktériumgyárat létesített, amelynek termékével emberek millióit lehet megölni. A brit konzervatív lap szerint ez a tény súlyosan veszélyezteti a biológiai fegyverekre vonatkozó 1972-es nemzetközi megállapodást. A szerződés ugyanis megtiltja a betegségeket terjesztő fegyverek létrehozását. A Fehér Ház azt állítja, hogy a katonaság és a CIA tudósai által végzett kutatásoknak pusztán védelmi céljuk van.
Die Presse
Franc Rode szlovén érsek a konzervatív, vezető osztrák lapnak adott interjújában erősen bírálta a szlovén, posztkommunista médiának a katolikus egyház elleni támadásait, amelyeket vadabbnak nevezett, mint a kommunizmus idejében. A lap Izraelből pedig azt jelenti, hogy az Izraelbe látogató Javier Solanát, az EU „külügyminiszterét” tüntetők antiszemitának bélyegezték, és azt kiabálták, hogy menjen vissza Durbanbe. A lap hozzáteszi, Izraelben a durbani rasszizmus elleni konferencián történtek miatt az a vélemény, hogy a zsidók ismét elszigetelten és egyedül állnak egy ellenséges világban.
Herald Tribune
Ausztrália nemzetközi hírnevén komoly csorba esett mivel több mint 430, főként afgán menekültet nem volt hajlandó befogadni, olvasható a nemzetközi globális lapban.