időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Emelt nyugdíjat kézbesítenek januárban

Zivkovics Natália
2002.01.12. 00:00

Januárban a nyugdíjasok már a 9,7 százalékkal megemelt járandóságukat kapják meg. A folyósítás jövő hét hétfőn kezdődik, a banki átutalással érkező összegeket viszont már tegnap jóváírták.

Az idén januártól 9,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a nyugdíjminimumhoz kötődő és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások. A törvényi kötelezettség csak 6,7 százalékra vonatkozott volna a fogyasztói árindex kormány által 2002-re prognosztizált emelkedése és a várt nettó átlagkereset-emelkedés adatai szerint. A kormány azonban a jogszabályi előíráson felül háromszázalékos emelést ígért. A januári emelés átlagosan 3780 forintnyi többletet jelent a nyugdíjasoknak, így az ellátások tervezett reálérték-növekedése 4,5 százalék lesz.
Mészáros József, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság főigazgatója elmondta: mindenki automatikusan megkapja az emelést. Ha viszont mégis valami probléma adódna az ellátással kapcsolatban, akkor a hivatal helyi tarifával hívható 06-40/369-369-es számán kell érdeklődni.
A főigazgató megemlítette: a nyugdíjak és a rendszeres szociális ellátások egyszázalékos emelésének körülbelül tizenötmilliárd forint a költségigénye. Hozzátette: az idei 9,7 százalékos emelés összesen 127 milliárd forintnyi kiadást jelent, ebből a háromszázaléknyi plusznövekmény költsége 39,3 milliárd forintot tesz ki.
– Budapesten és a nagyobb városokban hétfőtől, a kisebb településeken csütörtöktől kezdik meg az ellátások folyósítását. Mintegy 650 ezer nyugdíjas bankszámláján már tegnap jóváírták a januári járandóságot – mondta Nagy Sándor, a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság vezető jogtanácsosa.
Az idén nyugdíjba vonulók számára megállapítható öregségi nyugdíjminimum is 9,7 százalékkal emelkedett, összege 20 100 forint.
***
SZÉLHÁMOS GYŰJT „ADOMÁNYT”. Kecskeméten és környékén egy nő az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság nevében járja a nyugdíjasok lakásait. Azt állítja, hogy csak akkor kaphatják meg januárban az emelt összegű nyugellátást, ha megtakarított pénzükből egy bizonyos összeget átadnak. Egy nyugdíjas az eset miatt feljelentést tett. Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra, hogy szervezetük nem gyűjt adományt és természetesen nem kér ezúton pénzt az emelt öszszegű nyugdíjak biztosításáért sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.