időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Az élmezőny vezető helyén

Szajlai Csaba
2002.02.09. 00:00

Az európai uniós tagságra való érettség tekintetében Magyarország már lekörözte a korábban jobb gazdasági mutatókkal rendelkező Szlovéniát, Csehországot és Észtországot. Hazánk gazdasága a felkészülés tekintetében az élen áll – derül ki a Raiffeisen Bank legfrissebb felméréséből.

Második alkalommal számolták ki az osztrák Raiffeisen Bank elemzői (RZB-Group Research) az uniós tagjelöltekre az EU-bővítési indexet. Ez a mutató lényegében számszerűsíti a jelöltek gazdasági felkészültségét az EU-tagságra.
Az osztrák hitelintézet elemzői másfél esztendeje számították ki először az indexet, amely a gazdasági, a strukturális, továbbá a maastrichti kritériumok (infláció 2-3 százalékra való csökkentése, a költségvetési hiány – GDP-arányosan – 2-3 százalékára történő minimalizálása, a hosszú távú, tízéves futamidejű kamatok 6 százalékra mérséklése, továbbá az államadósság hiányának a GDP-hez képest 60 százalékra való lefaragása) alapján mutatja a nominális konvergenciáról adott állapotot; miután a maastrichti feltételek teljesítése nem feltétele az EU-tagságnak, ezt kisebb mértékben szerepeltették. A Raiffeisen elemzői ugyanakkor most számításba vették a jelöltek mezőgazdasági szektorának és költségvetési hiányának nagyságát is.
Mint a Raiffeisen Bank összevetéséből kiderül, Magyarország érte el a legmagasabb szintet; hazánk egyértelműen megelőzte Cseh- és Észtországot, továbbá a közép-európai térségben igen magas GDP-t produkáló, imponáló gazdasági helyzetben lévő Szlovéniát is. A Raiffeisen Bank elemzői ugyanakkor megállapítják, hogy a bázisnak vett 2000. szeptemberi állapothoz képest a tagjelöltek mind magasabb pontszámot produkáltak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.