időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Nincs MTV-elnök

2002.12.05. 23:00

Ismét sikertelen volt az MTV elnöki posztjáért megtartott tegnapi választás: a kuratóriumi elnökség nem tudott kétharmados aránynyal megegyezni az elnök személyéről. A civil szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratórium így nem is szavazott az elnökről.

Háromfordulós szavazást tartott az MTV kuratórium elnöksége (három fideszes, két-két MSZP-s és SZDSZ-es, egy-egy kisgazda és MDF-es delegált), a testület tagjai több jelöltet is támogathattak. Az első fordulóból három szavazattal lehetett továbbjutni: Baló György öt, Friderikusz Sándor négy, Siklósi Beatrix, Kósa Somogyi György, Németh Zsolt, Péterffy András három-három voksot kapott. A második fordulóban a legtöbb szavazatot elnyerő Baló, Friderikusz és Péterffy jutott az utolsó körbe. Ekkor Baló hat, Friderikusz négy, Péterffy András két vokssal zárta az elnökválasztási procedúrát, ekkor hét érvénytelen szavazat is született. A kuratóriumi elnökség: január 31-én új feltételekkel pályázatot ír ki. Az elnök megválasztásáig Ragáts Imre ügyvezetőként irányítja az intézményt.
Baló György és Friderikusz Sándor személyében a kormány nem pártkatonák mellé állt, bízva abban, az ellenzék elfogadja egyiküket – közölte Újhelyi István (MSZP). Szerinte a Fidesz nem volt konstruktív. – A káoszra szavaztak azok, akik érvénytelen szavazatot adtak le – nyilatkozta Haraszti Miklós, az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségének SZDSZ-es tagja az ellenzékre célozva. – A szeptember végi Lendvai–Friderikusz lehallgatási botránnyal az MSZP lejáratta az elnökválasztást – közölte Szalai Annamária (Fidesz). Hozzátette: sajnálatos, hogy a sikertelen választás után egy törvénytelen megbízott, Ragáts Imre vezetheti a televíziót. A kudarc miatt lemondásra szólította fel az elnökséget az MTV kuratóriumi civil tagja, Hanti Vilmos.
*
A napokban eljuttatja az intézmény hároméves konszolidációs tervét az Országgyűlés elnökéhez a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége – értesült az MTI. Az anyag legvitatottabb része a finanszírozási oldal; ellenzéki testületi tagok elfogadhatatlannak tartják, hogy a Ragáts Imre és munkatársai által kidolgozott terv a jövő évre 28 milliárd forintnyi forrással számol, míg a költségvetés csupán mintegy 12,5 milliárdot biztosítana. Az MTI úgy értesült: a kormányzat számára nem elfogadhatatlan az MTV-re fordított összeg kiegészítése.

Új szocialista jelölt. Szijj Juditot jelölik a szocialisták az ORTT delegáltjának – értesült lapunk. A médiahatóság tegnap lemondását benyújtó elnöke, Körmendy-Ékes Judit helye megürül: az MSZP-s küldött Ladvánszky György esélyes az elnöki posztra, az ő helyét tölti majd be Szijj. A jelölt Révész T. Mihály elnöksége alatt vezette az ORTT jogi osztályát. Várhatóan csak a tavaszi ülésszakon választ a parlament új elnököt a médiahatóság – tudatta Szili Katalin házelnök tegnap. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.