időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

A Fidesz igent mondott a felkérésre

Kis Ferenc
2003.02.19. 00:00

A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatja a Törökországnak nyújtott NATO-szövetségi keretben megvalósítandó védelmet, amelynek alapján Magyarországon átvonulhatnak az Észak-atlanti Szövetség katonai szállítmányai.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a tegnapi frakcióülést követően hangsúlyozta: a hozzájárulással párhuzamosan a Fidesz garanciákat kér arra, hogy mindez nem vezet egy Irak elleni háború irányába. Az ellenzéki párt ezért módosító indítványokat nyújt be a kormány határozati javaslatához, részben arra vonatkozóan, hogy csak védelmi jellegű katonai eszközöket szállíthatnak át Magyarországon, továbbá kizárólag a kijelölt út- és vasúthálózatot veheti igénybe a NATO. Hétfőn a Fidesz-frakció az idő rövidsége miatt nem tudott állást foglalni a kérdésben, így a parlament sem hozhatott döntést.
Mára négypárti egyeztetést hívunk össze – közölte lapunkkal Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Ha az alapvető céllal, Törökország védelmének megerősítésével a Fidesz egyetért, akkor szerinte meg fogja kapni a kért biztosítékokat. A mai egyeztetésen dől el, hogy még a héten rendkívüli ülésen dönt a kétharmados támogatást igényő NATO-kérdésről a parlament, vagy a kérdést jövő hétfőn vitatják meg a képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.